Goed spelend Zeerobben overtuigend langs taai Veenwouden

HARLINGEN - Zoals al verwacht; van sc Veenwouden win je niet zomaar. Met geconcentreerd en scherp spel gaf Zeerobben de gasten geen kans op aanspraak op enig resultaat. Dat is de winst die de thuisclub ten opzichte van vorig jaar heeft gemaakt. Volwassen en overtuigend brachten ze de overwinning over de eindstreep, ondanks aandringen van hun opponent. Tot vijf minuten voor het laatste fluitsignaal, zo leerde de geschiedenis ons, hield Veenwouden nog kans. Maar na de 4-1 van Frank ten Hoeve was het verzet gebroken.

De eerste de beste aanval leverde de groen-witten al een voorsprong op. In de tweede minuut speelde Allard Sym Sprenger David van der Pol in diepte aan. Op snelheid klopte hij de laatste man en liet keeper Coenraad van der Mark kansloos, 1-0. Een paar minuten later had de 2-0 al kunnen vallen. Adnan Jarjour haalde de achterlijn en trok voor. Op de penaltystip stond Frank ten Hoeve klaar om af te drukken, maar Van der Mark kon de bal nog net op de lijn keren. Aan de andere kant stond ook Theo Nota goed te keepen. Uit een corner belandde de afvallende bal voor de voeten van Rinse Procee, zijn pegel stuitte op de vuisten van Nota. Hierna hing de verdere uitbouw van de voorsprong in de lucht Dylan Drent, over rechts, en Adnan Jarjour, over links, konden niet het juiste vervolg geven aan hun acties. Net naast, op de paal of geblokt, met kunst en vliegwerk bleef de verdediging van de gasten met als uitblinker doelman Van der Mark, overeind. Uit het niets kwam dan ook de gelijkmaker tot stand. Op een voorzet van linksbuiten Procee anticipeerde Wytze Veenstra adequater dan zijn opponent en gaf Dirk-Jan Heidstra de kans om 1-1 te scoren. Kort hierna kwamen de Harlingers nog goed weg bij een afstandsschot op de lat van Jordy Weykamp. Ook aan de andere kant spatte en strak schot van Dylan Drent in de laatste minuut op de lat uiteen. Met gemengde gevoelens werd er gerust.

Deze gevoelens draaiden in de eerste minuut van de tweede helft al bij. Waar voor de thee kansen werden gemist, daar maakte Frank ten Hoeve meteen gebruik van een kluts-bal in het strafschopgebied. Hij joeg hard en hoog de bal in de touwen, 2-1. De verdediging van Veenwouden kreeg van de voorwaartsen geen moment de gelegenheid om rustig op te bouwen, daardoor heroverde het middenveld met regelmaat de zogenaamde tweede bal om in de snelle omschakeling talrijke kansen te creëren. In perspectiefrijke situaties ontbrak de ‘finishing touch’ nog. Die vond Patrick Amels wel na een strak genomen corner van Dylan Drent. Hij dook letterlijk op in de doelmond en met een zweefduik verschalkte hij koppend keeper Coenraad van der Mark.

Met nog een halfuur te gaan, een geruststellende 3-1 voorsprong, zou je zeggen. Maar Stefan Jan Sijtsma had voor een ander scenario kunnen zorgen, toen hij alleen op doelman Nota afstormde. De doelman van Zeerobben verkleinde goed het doel en redde met de voet ten koste van een hoekschop. Hierna ontstonden er in het strafschopgebied van de thuisclub hectische taferelen, maar de verdediging hield volwassen stand. Zowel David van der Pol als Dylan Drent hadden de aanhang van Zeerobben een dienst kunnen bewijzen door definitief afstand te nemen, maar voor een doeltreffend vervolg maakten ze de verkeerde keuze, of Veenwouden zette een voet dwars. Zo bleef het spannend tot de 40e minuut. Een snelle combinatie tussen Patrick Amels en Dylan Drent stelde Frank ten Hoeve voor de tweede maal in de gelegenheid om via een verdediger de uit positie gebrachte Van der Mark te passeren. De 4-1 kwam in de resterende tijd niet meer in gevaar en de foutloos leidende scheidsrechter Souhuwat maakte een einde aan deze onderhoudende wedstrijd met een verdiende overwinning voor de thuisploeg.

Als je deze duels op basis van goed voetbal winnend kunt afsluiten tegen een dergelijke tegenstander, dan heb je ten opzichte van vorig jaar een goede stap in de richting van de top in de tweede klasse I gezet. Maar gezien de ambities zal de equipe van trainer Schotanus er alles aan doen om de druk op de koplopers te houden. Een proeve van bekwaamheid mogen de groen-witten volgende week afleggen tegen de nummer één, Blauw Wit ’34. De uitslagen in de top vijf werkten in het voordeel van Zeerobben, namelijk puntenverlies voor de concurrentie. Eén zwaluw maakt nog geen zomer op het koude Oostersportpark, maar ze zijn op de goede weg.