Fc Harlingen wint van Nicator

Zondag behaalde fc Harlingen een mooie en verdiende overwinning. Slachtoffer werd het Leeuwarder Nicator. In een zogenoemde zes punten wedstrijd was fc Harlingen de bovenliggende partij. De overwinning had veel ruimer uit kunnen vallen als er in de tweede helft niet zo slordig omgesprongen was met de vele mogelijkheden, een paar maal drie aanvallers tegen ??n verdediger werd slecht uitgespeeld door verkeerde keuzes of slechte passes. Ook dit maal moest trainer Duco Mulder weer schuiven met spelers in de opstelling wegens het ontbreken van, bijvoorbeeld de beide backs. Hun vervangers deden het uitstekend. Al met al drie belangrijke punten voor de thuisclub. Hiermee namen de Harlingers revanche voor de zware uit nederlaag.

Zoals hierboven al genoemd moest er weer in een andere opstelling worden gespeeld. Patrick van der Waard, in vorige wedstrijden laatste man, werd nu rechtsachter. Op die linkerplaats speelde een gedreven Janbauke Tolsma. Arjan Outhuyse speelde weer laatste man met als voorstopper de sterk spelende Sjouke Bootsma. Doelman Tetze Helvrich hield prima zijn doel schoon. De wedstrijd begon als zo vaak wat aftastend. Nicator hanteerde vanuit de verdediging vaak de hoge, lange bal en dat is soms moeilijk te verdedigen. De gasten schuwden het duel niet en zo werden er nogal wat overtredingen gemaakt. In de vijftiende minuut kreeg spits Niels Vlottes geel wegens een vermeende overtreding op doelman Jeffrey Jonkman van Nicator die zelf vreemd uit kwam. Na twintig minuten leek het erop dat een overtreding op Jorge Pirez binnen de zestien een penalty op zou leveren voor fc Harlingen, vriend en vijand waren het daarover eens, maar de scheidsrechter Hazelhoff dacht er anders over. Nicator werd alleen maar gevaarlijk uit standaard situaties, zoals corners en vrije trappen. Eén zo’n vrije trap aan de zijlijn werd door Patrick goed uitverdedigd. Even later werd een door Daniël Matakupan goed genomen corner door Jorge net over gekopt. In de 28e minuut speelde linksachter Mitchell Hempenius te zacht terug op zijn keeper. Jorge ging er met de bal vandoor en schoot via de doelman op de paal, de rebound was voor Niels Vlottes en hij scoorde de 1-0. Niels ging even later op de solotoer, maar passte helaas verkeerd. Aan de andere kant viel de bal tussen doelman Helvrich en de verdediging. Een Nicator speler was een fractie eerder bij de bal, hij raakte de bal maar net. Gelukkig was Arjan aanwezig om de bal uit het doel te werken. Op het middenveld deden Sander Zeilmaker en aanvoerder Niels Outhuyse het goed, Niels heeft in een wedstrijd nog nooit zoveel kopduels gewonnen en op rechts speelde Jeroen van Dellen een uitstekende partij. Nog voor de rust moest er gewisseld worden door fc Harlingen, de aangeslagen Daniël werd vervangen door de van een blessure herstelde Nils Podt. In de stand kwam geen verandering en zo werd er gerust met een 1-0 voorsprong voor de Harlingers.

De tweede helft begon met een paar corners voor fc Harlingen, goed genomen door Niels Outhuyse en Jeroen. Sander schoot maar net over en Jorge stuitte op de keeper. Bij een uitbraak van Nicator pakte Tetze de hard ingeschoten bal. Hij gooide de bal uit naar de vrijstaande Janbauke, deze ging met de bal aan de voet er vandoor en lobte de bal over de verdediging waar Niels Vlottes de bal bemachtigde en beheerst de 2-0 maakte. Diezelfde Niels maakte in de 50e minuut plaats voor Stefan Adema. Die werd voorstopper en Sjouke schoof door naar het middenveld. Een goede voorzet van Janbauke werd door de voorwaartsen niet op waarde geschat.Nicator zette aan de laatste twintig minuten en Stefan moest daarom met zijn lengte veel ballen wegkoppen en dat deed hij prima. Jorge kon ook een keer alleen op de doelman af gaan, maar verloor de controle over de bal. Na 80 minuten werd Niels Outhuyse gewisseld en nam Robert van der Zee zijn plaats in. In de 85e minuut was er een cruciale redding van doelman Helvrich. Hij stompte een van dichtbij hard ingeschoten bal uit zijn doel en voorkwam hiermee de aansluitingstreffer van de gasten. In de 89e minuut maakte Jorge, die zelf nogal wat schoppen overleefde, een overtreding van achteren op Melvin Hempenius en werd met direct rood zonder aarzeling door de scheids er uitgestuurd. Met tien man moest fc Harlingen verder. Er werd behoorlijk wat blessuretijd bijgetrokken, maar de zege van fc Harlingen kwam niet meer in gevaar.
Belangrijke punten en de thuisclub steeg weer een plaatsje op de ranglijst. Volgende week de inhaal wedstrijd uit tegen sc Bolsward.