Fc Harlingen wint niet van Warga

Na de mooie overwinning vorige week thuis tegen Udiros, waren de verwachtingen deze zondag uit tegen Warga hoog gespannen. Met die inzet en het goede spel, zou Warga voor fc Harlingen niet de moeilijkste tegenstander zijn. De praktijk bleek even anders. Fc Harlingen was geen schim van vorige week en mag tevreden zijn met het gelijke spel. Bijna elke speler speelde een klasse minder. Bovendien ligt het spelletje dat Warga speelt de Harlingers niet. Het waren bijna allemaal lange ballen, hoog en hard die het de verdediging moeilijk maakten. Zo kwam fc Harlingen daardoor en door eigen falen niet in haar spel.

De wedstrijd was nog maar twee minuten oud of fc Harlingen keek al tegen een achterstand aan. Op rechts kon de rechter middenvelder vrij opkomen, niemand legde hem een strobreed in de weg, hij speelde de bal naar Anton Hobert en die scoorde zomaar met een lage schuiver door het midden. Een behoorlijke tegenvaller. Fc Harlingen moest dus aan de bak. Maar er werd nogal slordig gepasst, mede door het hobbelige veld. Voorstopper Sjouke Bootsma kopte na een voorzet van Freek Töpfer net naast en een solo van diezelfde Freek strandde in schoonheid. Na een tien minuten hadden Freek en Jorge Pirez meer moeten doen met een prima pass van Janbauke Tolsma. Warga bleef met de lange ballen en snelheid van Hobert gevaarlijk. Doelman Tetze Helvrich moest redding brengen op een laag ingeschoten bal. In de veertiende minuut kwam de bal op zo'n twintig meter van het Wargadoel in bezit van Ane Schaap. Zijn pass werd door Daniël Matakupan door de benen van de keeper in het doel geschoten en zo werd het tamelijk onverwacht 1-1.

Dit zou de spelers van fc Harlingen rust moeten geven, maar het bleef slordig voetbal. Even later bereikte een mooie pass van Niels Outhuyse Freek, maar diens schot in kansrijke positie verdween ruim naast en dat zou later nog een paar keer gebeuren. Op links begon Janbauke aan een solo, gaf een voorzet, maar de voorwaartsen deden er niets mee. Na een half uur bleek dat fc Harlingen toch wel enkele goede mogelijkheden niet benutte, hoewel de Wargaaster doelman een paar keer goed redde. Er kwamen wel een groot aantal corners voor de Harlingers, maar die waren meestal ongevaarlijk. Het bleef een moeilijke wedstrijd en het middenveld van fc Harlingen kwam er niet aan te pas, ook vanwege de lange halen van Warga. Jorge Pirez kreeg ook wat kansjes, maar het wilde maar niet lukken met hem. Het duo Arjan Outhuyse, die vorige week nogal beter speelde, en Sjouke Bootsma hadden het niet gemakkelijk deze middag. De rust brak aan met een 1-1 stand.

Je zou denken dat er na de rust een toch beter fc Harlingen begon aan de tweede helft, maar dat bleek verre van waar. Wel werd Kenneth Dijkstra, ook wat ongelukkig spelend als linksachter, gewisseld en kwam Lee-Roy Purvis in de ploeg. Janbauke werd linksachter en hij op het middenveld. Warga nam wel weer het initiatief en in vijftigste minuut redde Tetze op een harde inzet. In de 55e minuut kreeg fc Harlingen op twintig meter recht voor het doel van Warga een vrije trap na een overtreding. Freek en Janbauke stonden beide bij de bal. Het was de laatstgenoemde die trapte en de bal verdween feilloos in de rechter bovenhoek en het werd 1-2 voor fc Harlingen. Een geweldige vrije trap van Janbauke. Fc Harlingen bleef wel de gevaarlijkste ploeg, maar kansen benutten was deze middag het zwakke punt. In de zestigte minuut werd Daniël gewisseld en kwam Sander Zeilmaker in de ploeg. Vijf minuten later liet de achterhoede zich geheel onnodig verschalken. Op rechts kon Anton Hobert ongehinderd voorzetten, bij de tweede paal leek de bal achter te gaan, maar Bart Boersma dacht daar anders over en kopte over de handen van de mis stompende Tetze de 2-2 binnen. Een domper voor fc Harlingen, die allang zelf eerder had moeten scoren.
Niels Outhuyse, niet helemaal fit, werd vervangen door Niels Vlottes. De thuisclub kreeg in de slotfase nog een paar vrije trappen rand zestien. Gelukkig zonder gevolgen. Sjouke kreeg nog geel voor een lichte overtreding en Mateusz Ype moest een paar keer goed verdedigen. Na een paar goede aanvallen van fc Harlingen leek Sander toch nog de winnende treffer te maken. Helaas keerde een verdediger zijn harde schot. Zo bleef het 2-2. Er had meer ingezeten.
Zaterdagavond 10 december dan de derby thuis tegen Franeker en dat is tevens de laatste wedstrijd voor de winterstop.