fc Harlingen verspeelt derby in tweede helft

HARLINGEN - Het was lekker voetbalweer en er was ook aardig publiek gekomen naar deze derby van fc Harlingen tegen Franeker op ?t Vierkantsdijk. Het begon in de eerste helft redelijk goed voor de fc Harlingen. Ze waren aanvallender en drukten de Franekers wat in de defensie.

In de vijfde minuut leverde dat al een kansje op voor Lee-Roy Purvis, maar helaas moest hij de bal even voor z’n goeie been liggen en dat duurde wat te lang. Harlingen kreeg wat corners en die namen ze niet echt slim, de eerste corner die Franeker kreeg was direct wel gevaarlijk en werd maar net over gekopt.

Verder viel op dat de counters van Franeker levensgevaarlijk waren, op het middenveld van Harlingen was soms geen mens te bekennen. Franeker kwam dan ook regelmatig met vier man op de driemans verdediging van Harlingen af. Gelukkig waren ze voor het doel wat slordig, toen nog wel. Een knal van Kevin Jaarsma vloog net naast. En de corners die Harlingen kreeg werden soms gevaarlijke counters voor Franekers, Sjouke Bootsma kon al koppend een keer zelfs een doelpunt voorkomen.

In de 36e minuut was het dan toch raak voor de fc Harlingen. Barry Hamstra speelde Justin Attema goed aan en in de draai scoorde Justin fraai 1-0. Vier minuten later lachte het geluk Harlingen toe, een aanval van Franeker werd afgeslagen. Kevin Jaarsma kreeg de bal, moest eigenlijk afgeven op Freek Töpfer die vrij stond, maar hij probeerde het wel van heel ver. Het werd een stuiterbal die een gemakkelijke prooi leek voor keeper Jesse Hogendorp; jammer genoeg voor Jesse stuitte het balletje wat op net toen hij hem wilde pakken en keutelde zo in het lege doel: 2-0. Dat was een opsteker voor fc Harlingen, want met die stand gingen ze ook aan de thee.

Nou, die tweede helft werd een regelrechte ramp. Het leek bij tijd en wijle dat er helemaal niemand meer voorin stond. Harlingen begon steeds slechter te voetballen en er liepen mensen bij waarbij het net leek of hadden se een sak eerappels op hun billug leggen, zo sjokten se. Wel moest keeper Hogendorp nog even gestrekt naar de hoek om een schot van Patrick Purvis uit zijn doel te rossen. En die keeper Hogendorp herstelde zich helemaal en keepte een goeie 2 helft.

Justin Attema was inmiddels gewisseld voor Jorik Erents, misschien wel om wat meer grip op het middenveld te krijgen. Ook keeper Tetze Helvrich wist er een bal fraai uit te tikken, dus eigenlijk was er nog weinig aan de hand. Maar toen, in 65e minuut, een hoge stuiterbal. Keeper Helvrich reageert wat te laat, de bal stuit op de lat en weer het veld in, wordt dan niet goed weggewerkt en Ymke Brijker maakt verrassend 2-1.

Scheidsrechter Allard Schram had wat last van de fluiteritus gekregen. Hij floot wat teveel en iets te vaak in het voordeel van Franeker. Maar daar kwam het zeker niet door, dat Franeker wat sterker werd en fc Harlingen steeds zwakker. In de 77e minuut was er weer gegriem achterin. De bal werd weer niet goed weggewerkt en weer stond die Ymke Brijker op de juiste plaats en hoppa het was 2-2. Harlingen wilde wat terug doen, maar ze hadden niet meer de macht om dat te doen. Nou ja dan maar hopen op een gelijkspel, dan hewwe die klokkedieven in ieder geval niet wonnen, dachten vele supporters.

Maar we kregen deze middag alle ellende over ons heen. In de 81e minuut een corner voor Franeker. Iedereen miste weer eens, maar Edwin Hiemstra niet. Die drukte 2-3 in de touwen. Ik hew nog nooit zeveul Franekers teugeliek lachen zien, wat waren ze blied en terecht. Harlingen probeerde nog langszij te komen en om een of andere vreemde reden kregen ze nog een indirecte vrije trap te nemen in het strafschopgebied. De bal werd breed getikt op Freek Töpfer maar die knalde de bal in de muur. Het was en bleef 2-3 en ik hew de verhuuswagen al voor komme laten want voorlopig woon ik op Griend.