Fc Harlingen laat de punten liggen tegen Oerterp

Op eerste paasdag moest fc Harlingen het opnemen tegen Oerterp. Deze wedstrijd werd eerder gespeeld in verband met festiviteiten op de vastgestelde datum. Misschien werd door deze eerder gespeelde wedstrijd het eerlijke verloop van de competitie toch be?nvloed. Fc Harlingen had minimaal een punt mee naar huis moeten nemen. Men heeft alles geprobeerd om tot winst te komen, maar het geluk ontbrak.

De beslissingen van de scheidsrechter, de heer De Wind uit Harkema, waren niet in het voordeel van fc Harlingen. Toch zal je als team de hand in eigen boezem moeten steken, vooral in verdedigend opzicht en ook het benutten van kansen liet te wensen over. De harde wind en het slechte veld zorgden er ook voor dat het voetbal niet van hoge kwaliteit was.

Fc Harlingen was bijna volledig  op oorlogssterkte, de trainers Bouma en Zeilmaker konden dus kiezen. In het begin van de wedstrijd was het wat aftasten en fc Harlingen speelde enigszins met de harde wind in de rug. In de vijfde minuut ging Freek Töpfer op snelheid de zestien meter in en werd binnen de beruchte lijnen van achter onderuit gehaald. Vriend en vijand waren het er over eens dat dit een terechte en duidelijke strafschop was en een rode kaart voor het neerleggen van een doorgebroken speler. De scheidrechter dacht er als enige anders over en liet doorgaan.

De spelers van Oerterp gingen er feller in dan de Harlingers en zij maakten ook menige overtreding, vaak op het randje. De Oerterper achterhoede was niet het sterkste deel, maar voorin speelden een paar zeer snelle en balvaardige mannetjes. In de 13e minuut was er een snelle uitval van de thuisclub en achterin bij de fc Harlingen stond men elkaar aan te kijken van wie doet wat en Lars Boonstra zei dankjewel en scoorde 1-0.
Toch bleven de Harlingers het proberen. Spits Barry Hamstra kopte net over. Wel moest de achterhoede van fc Harlingen attent blijven en zo moest Ane Schaap, zeer sterk spelend deze middag, verdedigend redden. Rechtsachter Mateusz Ype rukte ver op en zette prima voor, maar de voorwaartsen misten de bal. Een verre ingooi van Freek stichtte verwarring in de achterhoede, maar de keeper redde uitstekend. In de 35e minuut zou fc Harlingen verdiend langszij komen. Een goede aanval over de linker kant bracht de bal bij Ralf van Hurck. Hij zette voor en Freek schoot de bal hard binnen, 1-1. Even later kopte Barry uit een goed genomen corner door Leeroy Purvis via de schouder van een verdediger over. Fc Harlingen bleef de gevaarlijkste ploeg en een kopbal van Sander Zeilmaker verdween over het doel. In de 45e minuut weer een uitval van Oerterp . Zij kregen op 25 meter van het Harlinger doel een vrije trap. De bal werd hoog ingebracht en weer stond men in de achterhoede naar elkaar te kijken en zo kon Oerterp op 2-1 komen.

In de tweede helft werd Leeroy gewisseld en zijn vervanger was Jorge Pirez. Ook nu bleef de fc Harlingen de meest aanvallende ploeg en kwamen er kleine kansjes voor Freek, Barry en Jorik Erents. Jorge was aanvallend zeer sterk, maar de verdedigers van de thuisclub schuwden geen duel. De achterhoede van fc Harlingen, bestaande uit doelman Tetze Helvrich, Stefan Adema, Sjouke Bootsma, Mateusz Ype en Ane Schaap, gaf weinig kansen meer weg en het middenveld onder leiding van Ralf van Hurck en de hard werkende Sander Zeilmaker en Jorik Erents, probeerde de voorhoede van ballen te voorzien.
In de 60e minuut kwam Barry in balbezit na een goede pass van Jorik. Hij leek vrij op de doelman af te gaan, maar werd onterecht teruggefloten wegens buitenspel, een fout van de scheids en zijn veel vlaggende assistent. Even later moest Ane een doorbraak voorkomen, na een slechte pass van Stefan. Ralf kwam ook in schietpositie en zijn harde schot ging een paar centimeter naast. Fc Harlingen kreeg de ene corner na de andere. Helaas leverde het geen doelpunt op, ook door een goed keepende Robert Visser van Oerterp.

In de 70e minuut werd Freek gewisseld en Justin Attema kwam er als vierde spits bij. Er bleven mogelijkheden komen voor de Harlingers, maar de bal wilde niet in het netje. Jorge, Sander en Justin kregen kansjes, maar de Oerterper verdediging gaf geen krimp. Middenvelder Sander werd gewisseld en Niels Vlottes was zijn vervanger. Maar wat de spelers van fc Harlingen ook probeerden, het lukte niet, ook al ging men massaal in de aanval. Doelman Tetze Helvrich, die deze middag weinig te doen kreeg, moest in de 95e minuut voor de derde keer de bal uit het net halen en zo verloor fc Harlingen geflatteerd van een fel spelend Oerterp met 3-1. Volgende week tegen Akkrum moet fc Harlingen zich revancheren.