Fc Harlingen krijgt te weinig

Als je van te voren zegt dat er tegen nummer drie van de ranglijst gelijk gespeeld zal worden, dan teken je daarvoor. Na afloop van de wedstrijd kun je daar anders over denken, fc Harlingen heeft twee punten laten liggen en als er ooit een kans was om Friesland te verslaan, dan was het in deze wedstrijd wel. Een aantal opgelegde kansen werden door de Harlingers niet benut en door dit gelijke spel zakt fc Harlingen naar de staart van de ranglijst. Er zat veel meer in.

Opnieuw moest trainer Duco Mulder improviseren wat de opstelling betreft. Janbauke Tolsma heeft te kennen gegeven niet meer gemotiveerd te zijn en stopt zomaar per direct met voetballen. Sjouke Bootsma was door werkzaamheden afwezig. Het centrale duo achterin werd gevormd door de jonge Patrick van der Waard, speelde een geweldige wedstrijd, en Stefan Adema en beiden deden het voortreffelijk. Trouwens de gehele achterhoede deed het prima. Friesland hanteerde de gehele wedstrijd de lange bal en het was daarom goed dat Stefan ‘de lange’ daar stond; hij heeft nogal wat ballen weg gekopt. Het voetbal was deze middag niet best, fc Harlingen was daarin nog de betere. Na wat kleine mogelijkheden voor beide partijen, kwam fc Harlingen in de twintigste minuut op een 0-1 voorsprong. Een goede aanval op links werd door de rechtsachter van Friesland niet goed verwerkt en zo kwam Niels Outhuyse in balbezit. Hij aarzelde niet en schoot van dichtbij de bal hoog in de touwen en zette zo fc Harlingen op een verdiende voorsprong.

Friesland schrok blijkbaar hier behoorlijk van en ging stevig de duels in. Dit leidde tot veel onderbrekingen en de verzorgers van beide partijen hadden het er maar druk mee. Voorin kreeg Niels Vlottes ook een paar kleine kansjes, hij wachtte soms te lang met schieten of probeerde net een man teveel te passeren. Na een half uur blesseerde doelman Tetze Helvrich zich na een ongelukkige botsing met ploeggenoot Mateusz Ype. De knieblessure zou later erger blijken dan op het eerste gezicht. Het leek erop dat fc Harlingen zou rusten met die 0-1 voorsprong, maar in de 42e minuut werd Ane Schaap op links uitgespeeld, de bal werd laag voorgegeven en in het centrum stond Patrick Zijlstra geheel vrij om de 1-1 binnen te tikken. Tetze kon door zijn blessure niet ingrijpen. Zo kwam de rust met de 1-1 stand.

De eerste kansen in de tweede helft waren ook voor fc Harlingen, Sander Zeilmaker en Niels Vlottes wisten niet te scoren. Stefan kopte een goede corner van Ane net over. Na vijf minuten in de tweede helft dan de verwachte wissel. Tetze kon niet verder en omdat er geen wisselkeeper aanwezig was, werd rechtsachter Mateusz Ype de doelman. Robert van der Zee werd nu rechter verdediger. Even later werd er een overtreding op Jeroen van Dellen gemaakt ruim binnen de zestien. De scheids echter floot wel voor een vrije trap, maar legde de bal op de rand van de zestien. Geluk voor Friesland, pech voor fc Harlingen. Sander kreeg na een pass die over de gehele verdediging ging, een geweldige kans. Hij probeerde de bal met een lobje over de doelman te spelen, maar de keeper kon met zijn vingertoppen de bal corner tikken. Uit een corner van Arjan Outhuyse kopte Stefan net over de lat. Hierna werd Friesland gevaarlijk en de bal dreigde in de linker bovenhoek te verdwijnen, maar het was de ook goed spelende Nils Podt die de bal wegkopte. Verder kreeg gelegenheidsdoelman Mateusz weinig te doen. Jeroen werd vervangen door Daniël Matakupan en deze kreeg ook een kans om de ver uit zijn doel gekomen keeper Van der Molen te omspelen en te scoren, hij was wat te angstig voor de uitgekomen doelman. Niels Outhuyse werd nog vervangen door Yasin Faggouss. Intussen schoot Friesland nog een keer op de lat en dat deden even later Sander en Niels ook nog een keer op de paal. Vlak voor het einde was er ook nog een geweldige kans voor Arjan, wel half geblesseerd, om alsnog de drie punten mee naar Harlingen te nemen, maar zijn ingeschoten bal werd een prooi voor de keeper.
Al met al toch wat teleurstelling in het Harlinger kamp. Er zat deze middag meer in dan een remise.