Fc Harlingen Jeugdtoernooi weer groot succes

Zaterdag 27 mei hield fc Harlingen weer haar traditionele jeugdtoernooi. Dit jeugdtoernooi, dat een zeer lange traditie kent en dit jaar al weer voor de 43e aaneengesloten keer werd georganiseerd, staat overal zeer goed aangeschreven en trekt ieder jaar weer een groot aantal deelnemers naar de Friese Havenstad. Naast teams uit de provincie Friesland weten ook steeds deelnemers van buiten de provinciegrenzen de weg naar het altijd gezellige sportpark Vierkantsdijk te vinden.

En zo ook dit jaar weer want uit de provincie Noord Holland kwam dit jaar alweer voor de derde keer de voetbalvereniging Texel’94 op bezoek. Maar ook trouwe deelnemers als zustervereniging Zeerobben, sc Franeker, LAC Frisia, AVC, vv Makkum en sc Terschelling zijn al die jaren al vertrouwde gezichten op dit toernooi. Nieuw deze editie waren de deelnemers van vv Dokkum en vv Hardegarijp. Ook dit jaar werd er weer in alle leeftijdscategorieën gespeeld beginnend bij de JO9 tot en met de JO17 en de toernooiorganisator was er dan ook weer in geslaagd om een kleine vijftig teams aan te trekken. Deze teams wisten overigens in 76 wedstrijden maar liefst 196 keer het net te vinden, wat een gemiddelde oplevert van 2,578 doelpunt per wedstrijd. Overigens viel in al deze wedstrijden ook geen enkele gele of rode kaart.

Over deze vijftig teams kwam overigens ook enkele malen de vraag dat het wel leek of er minder teams deelnamen en dat was ook wel enigszins zo. Dit lag in het feit dat er dit jaar geen MO teams deelnamen en dit scheelt inderdaad een vijftien à twintig deelnemende teams op een dag. Maar deze meisjesteams worden echt niet vergeten, want aanstaande zaterdag 3 juni wordt speciaal voor hun het ‘Blue Ladies Toernooi’ voor MO en VR teams georganiseerd door en bij fc Harlingen.

Het fc Harlingen jeugdtoernooi lijkt ieder jaar de weergoden mee te hebben, want ook nu was het weer stralend mooi weer. Misschien zelfs wel iets te warm maar daar was door de organisatie zeer goed op ingesprongen. Gedurende het gehele toernooi konden de deelnemers gratis bekers ranja afhalen en Klaas van Veen moest dan ook vele ketels ranja klaarmaken want hier werd massaal gebruik van gemaakt. Ook stonden langs de drie speelvelden diverse grote emmers met water en sponsen klaar zodat de spelers ook hier enige verkoeling konden vinden.

Nadat jeugdvoorzitter Johannes Dijkstra iedereen welkom had geheten en de teams veel succes had gewenst, konden de spelers onder leiding van een twintigtal scheidsrechters aan het toernooi beginnen. De JO9 teams hadden de eer om het toernooi te openen. Aangemoedigd door hun supporters en gadegeslagen door een groot aantal bezoekers en voetballiefhebbers, onder wie één van de toernooiorganisatoren van het eerste uur Gerrit Esveld, streden vervolgens de teams in de diverse poules en leeftijdscategorieën om de hoogste eer.

De eindstanden in de diverse poules:
In poule JO9-5 zijn op de eerste plaats geëindigd Zeerobben JO9-5. Plaats twee was voor Frisia JO9-12. Fc Harlingen JO9-5 werden derde en op de vierde plaats eindigde AVC JO9-3.
In poule JO9-3 eindigden Zeerobben JO9-4 op de eerste plaats. Vlak daarachter, op de tweede plaats, fc Harlingen JO9-3. Op plaats drie eindigde Makkum JO9-3 en de vierde plaats was voor Frisia JO9-11.
In poule JO9-2 werd er gestreden om de ‘Kamsma Schoenen Beker’ en deze won Frisia JO9-3. Makkum JO9-2 eindigde op de tweede plaats en fc Harlingen JO9-2 werd derde.
Poule JO9-1 kende een nieuwe wisselprijs, de ‘Twan Metz Bokaal’. Deze bokaal is speciaal in het leven geroepen ter nagedachtenis aan Twan Metz, speler van fc Harlingen JO9-1. Twan verloor afgelopen december, na een jaar vechten, de strijd tegen een hersentumor. De oud-teamgenoten van Twan wilden natuurlijk maar wat graag deze wisselbeker voor hun maatje winnen en het werd zeer spannend in deze poule. De laatste wedstrijd moest de beslissing brengen. In de wetenschap dat Dokkum hun laatste wedstrijd had gewonnen, moesten de mannen van JO9-1 met 4-0 winnen van Terschelling. Maar de Terschellinger mannen deden hun sportieve plicht en wisten JO9-1 op een gelijkspel te houden en dus werd Dokkum de verdiende winnaar en eindigde fc Harlingen JO9-1 op een tweede plaats. Tijdens de prijsuitreiking in deze klasse nam René Metz het woord en sprak zijn dank namens de familie uit dat deze prijs in het leven was geroepen en overhandigde hierna de beker aan de leiding en spelers van Dokkum JO9-1. Na het in ontvangst nemen van de beker en dit gevierd te hebben besloot het team van vv Dokkum JO9-1 spontaan om de wisselbeker over te dragen aan de als tweede geëindigde Harlingers als nagedachtenis aan hun overleden teammaatje, wat de vele aanwezigen een kippenvel moment opleverde en Dokkum een luidapplaus voor deze zeer mooie geste.
In poule JO11-3 werden Zeerobben JO11-7 eerste en Zeerobben JO11-6 tweede. Op de derde plaats eindigde fc Harlingen JO11-3. De JO11-14 en JO11-13 van Frisia eindigde respectievelijk op de vierde en vijfde plaats.
De ‘Kamsma schoenen beker’ uit Poule JO11-2 ging naar Franeker. Op de tweede plaats eindigde Zeerobben JO11-4 en fc Harlingen JO11-2 eindigde op de derde plaats.
Ook in poule JO11-1 kon de felbegeerde ‘Kamsma Schoenen Cup’ gewonnen worden en deze ging geheel terecht naar fc Harlingen JO11-1. AVC JO11-1 kwamen net tekort in doelsaldo waardoor zij als tweede eindigden. Op de derde plaats Dokkum JO11-1 en op de vierde plaats Terschelling JO11-1.
In poule JO13-2 eindigde Zeerobben JO13-2 op de eerste en de JO13-2 en JO13-3 van fc Harlingen op de tweede en derde plaats.
De ‘Sint Michael Beker’ in poule JO13-1 is gewonnen door Franeker JO13-1, gevolgd door Hardegarijp JO13-1. Op plaats drie eindigde fc Harlingen JO13-1 en Terschelling JO13-1 eindigden op de vierde plaats.
In poule JO15-2 eindigden Frisia JO15-3 op de eerste plaats gevolgd door AVC JO15-1. Op de derde plaats eindigde fc Harlingen JO15-2.
De ‘S. Schaap Beker’ in poule JO15-1 werd gewonnen door Texel’94 JO15-1. De mannen van Terschelling JO15-1 eindigden op de tweede plaats. Op de derde plaats Frisia JO15-2 en fc Harlingen JO15-1 eindigde als vierde.
En in de laatste poule, JO17-1, wonnen de Harlingers van JO17-1 de ‘J. Zuiderhof Beker’ door als eerste te eindigen. Tweede werd Terschelling JO17-1, derde werd Zeerobben JO17-2 en Frisia JO17-4 eindigde op de vierde plaats.

Na afloop van het toernooi bedankte jeugdvoorzitter Johannes Dijkstra de deelnemers, scheidsrechters, kantinepersoneel en de vele andere vrijwilligers voor hun inzet voor deze dag. Een speciaal woord van dank was er voor organisator Jan Helvrich die dit toernooi dit jaar alweer voor de zeventiende keer organiseerde en hiervoor een bloemetje kreeg aangeboden.