FC Harlingen had meer verdiend dan gelijkspel

HARLINGEN - Het was prachtig weer bij de eerste thuiswedstrijd van fc Harlingen aan de Vierkantsdijk. En de wedstrijd was ook nog best aardig om te zien; leuk voetbal en veel inzet. Harlingen mistte nu Sjouke Bootsma en dat hield in dat Barry Hamstra weer achterin moest spelen en die mis je dan toch voorin.

Toch begon fc Harlingen sterk aanvallend en kreeg ook kansjes. In de tiende minuut was het al raak; vanaf links schoot Niels Outhuyse hard op doel, de keeper sloeg de bal weg maar de goed meegelopen Kevin Jaarsma kon de bal alsnog simpel inkoppen; 1-0. Het gejuich was nog maar nauwelijks verstomd of er werd niet ingegrepen door de Harlinger defensie en Kees Jan Dijk kon alweer gelijk maken; 1-1.
Harlingen bleef aanvallen en zette Ureterp onder druk, soms met mooie aanvallen. Eén zo’n aanval kwam in vijftiende minuut bij de volkomen vrij staande Kevin Jaarsma terecht en die joeg de bal snoeihard in de touwen. Die bleken nu gelukkig sterk genoeg en het was 2-1. De aanvalsdrift van Harlingen zakte wat in en na 25 minuten kreeg Ureterp een kans. Maar de goed spelende Barry Hamstra wist een doelpunt te voorkomen.

Harlingen bleef sterker. Een lange bal van Sefan Adema bereikte, op een millimeter na, Sander Zeilmaker net niet. Toch werden er nu wat meer foutjes gemaakt achterin en dat bracht gevaar. Eerst was er nog een schot van Ralf van Hurck; hij nam de bal van de borst op de voet maar helaas raakte hij de bal verkeerd en ook een pegel van Kevin Jaarsma vloog maar net naast. En toen, volkomen tegen de verhoudingen in, werd er te veel getreuzeld in de Harlinger defensie en dat strafte Jan Kees Dijk heel netjes af; 2-2. Die stand bleef tot de rust en daar had fc Harlingen toch wat meer verdiend.

In de tweede helft begon Ureterp met een aanval. Die was gevaarlijk maar dit keer werd er goed ingegrepen. Aan de andere kant suisde een schot van Kevin Jaarsma over de lat. Het spel werd iets minder maar zeker nog leuk om aan te zien. Alhoewel Jorik Erents’ voorzetten wat mislukten (hij haalde overigens een ruime voldoende) en sommige spelers de ballen te vaak niet goed aannamen, bleef Harlingen de aanval zoeken. In de 61e minuut een afstandsschot, van de naar voren gekomen Barry Hamstra. Maar zijn schot belandde jammerlijk op de paal, weer pech dus.

Sander Zeilmaker en Niels Outhuyse hadden hard gewerkt en werden gewisseld voor Justin Attema en Jorge Pirez. En vooral die laatste bracht wat meer snelheid voorin. Een speler van Ureterp raakte geblesseerd en Harlingen trapte de bal sportief buiten de lijnen. Kees Jan Dijk speelde de bal, ook sportief, terug op de Harlinger keeper Wagenaar maar wel hard en met een fraaie boog zodat de bal levensgevaarlijk op de lat belandde.

Een pass van Kevin Jaarsma op de sprintende Jorge Pirez leek gevaarlijk te worden maar Pirez werd neergelegd. Helaas dacht de scheids dat het een schwalbe was en hij gaf niets, misschien was dat ook wel zo. Echt gevaarlijk werd Ureterp niet meer; de defensie stond nu goed. Harlingen werd nog wel gevaarlijk. Lee-Roy Purvis werd nog gewisseld voor Rick Siemonsma. Barry Hamstra begon aan een lange solo maar werd ook neergehaald en de vrije trap die dat opleverde was net te scherp. Nu werd Pirez drie keer achter elkaar stevig afgestopt. Dat leverde maar één gele kaart op en veel gevaar voor het doel van Ureterp. Stefan Adema kopte op de paal, er was een 100 procent-kans en die ging ook mis en in de laatste minuut raakte Barry Hamstra nog een keer de paal.

Trainer Johan van Slooten had dit keer vrouwe fortuna aan zijn zijde en fc Harlingen had gewoon pech gehad. Na afloop zei trainer van Slooten: “Ik had iets meer van Harlingen verwacht, ze hebben wat meer kwaliteit dan wij. Ik heb maar een man of 12, 13 die ik inzetten kan en Harlingen heeft nog minstens drie gelijkwaardige wissels. Ik keek best wel een beetje tegen deze wedstrijd op maar, helemaal gezien de laatste minuten, ben ik hartstikke blij met deze 2-2.”

We hewwe nog even gezellie met de man e bar hongen want de derde helft was ook van hoog gehalte. Komende zondag gaan we naar FFS en dan mag de Tomtom wel mee en willen we graag drie punten mee naar huis nemen, we gaan in een buske dus ruumte zat. WvD