Voetbal

fc Harlingen E1 op Voetbal Talenten Toernooi district Noord

Door Jeroen Pietersma
LEEUWARDEN ? Woensdag was het zover, als leuke onderbreking van de herfstvakantie stond voor de jongens van de E1 het prestigieuze Voetbal Talenten Toernooi district Noord bij LAC Frisia 1883 te Leeuwarden op het programma. Jonge voetballertjes konden op de velden van LAC Frisia kennismaken met een nieuwe variant van het pupillenvoetbal. De F- en E-pupillen spelen nu nog 7 tegen 7 op een half veld, maar woensdag werd er op het Voetbal Talenten Toernooi op een groter veld 9 tegen 9 gespeeld. Daarmee moet de stap kleiner worden naar het uiteindelijke 11 tegen 11, zoals ze vanaf de D-pupillen spelen.

Op het toernooi werd er van strafschopgebied tot strafschopgebied gespeeld. Om de overgang van de E’s naar de D’s te vergemakkelijken wint deze spelvariant de laatste tijd snel aan populariteit. De beste E-pupillenteams uit Noord-Nederland deden mee aan het Voetbal Talenten Toernooi. En zo ook de E1 van fc Harlingen. De E1 bestaat normaal gesproken uit negen spelers, maar vanwege de herfstvakantie misten ze één jongen. Drie toppers uit andere teams werden uitgenodigd en rond half tien stonden de jongens, samen met 15 andere teams uit Noord Nederland klaar op het hoofdveld om de openingsceremonie bij te wonen. De top drie van vandaag zou doorstromen naar het Nederlandse kampioenschap. De voetballertjes kregen ook bezoek van scouts van SC Cambuur en SC Heerenveen. Deze dag moest toch vooral in het teken staan van sportiviteit en veel voetbalplezier. Het motto van Harlingen sloot hier dan ook mooi bij aan, namelijk ‘positief zijn en positief blijven’.

De eerste tegenstander was Hoogezand E1, uitkomend in hoofdklasse 5. Om tien uur stonden beide teams gearmd naast elkaar opgesteld rond de middencirkel en werd, alsof er een heuse interland gespeeld zou gaan worden, het Wilhelmus opgestart en luidkeels meegezongen. De tegenstander speelde voortreffelijk combinatievoetbal met snelle, behendige vleugelspelers en veel schotkracht. Hier was de E1 van Harlingen duidelijk niet tegen opgewassen. Na een 0-4 ruststand werd het uiteindelijk 0-8, alle lof voor de tegenstander. De tweede wedstrijd was tegen de Drachtster Boys E1 uit hoofdklasse 4 op. Harlingen speelde heel goed mee deze wedstrijd, maar ondanks een paar serieuze kansen gingen ze toch met een 0-2 achterstand de rust in. Na de rust werd het al snel 0-3, maar ze lieten zich hierdoor niet uit het veld slaan. Na goede kansen voor Harlingen viel het eerste doelpunt van de dag uit een vrije trap. 1-3. Ook hierna kregen ze nog een aantal goede kansen, maar in de stand kwam geen verandering meer.

Een groot compliment voor alle spelers was echter op zijn plaats, want Drachtster Boys bleek uiteindelijk als derde te eindigen deze dag, dus dit was een zeer sterke ploeg. Om 12.00 uur speelden ze de laatste poulewedstrijd tegen ACV E1 uit Assen, net zoals Drachtster Boys uitkomend in hoofdklasse 4. Deze wedstrijd kunnen we kort over zijn, dit was de minste prestatie van de dag, resulterend in een 0-6 verlies.

Doordat Harlingen de vierde plaats in de poule behaalde, betekende dit dat ze in het middagprogramma in categorie II zouden doorgaan met de nummers drie en vier uit de andere drie poules, maar eerst was het lunchtijd in de gezonde sportkantine. Na de gezonde broodjes hamburger en Thaise vitaliteitsoep moest Harlingen om twee uur op het hoofdveld aantreden tegen Frisia E1. Vanaf de tribune aangemoedigd door de talrijk meegereisde fans werd er tegen Frisia E1, goed gespeeld. Na een 0-1 achterstand werd vrij vlot de 1-1 gemaakt. Uiteindelijk werd deze wedstrijd met kansen over en weer met 1-4 verloren, maar Harlingen kon met opgeheven hoofd het strijdtoneel verlaten en ook aan de spelers was duidelijk te merken dat ze toch nog wel veel vertrouwen hadden in de laatste twee wedstrijden.

Om drie uur stond de wedstrijd tegen Frisia II op het affiche. Na een paar minuten kwamen ze op een 1-0 voorsprong. De tweede helft speelde Harlingen als team compact en kwam Frisia er niet meer doorheen. Na het laatste fluitsignaal was de eerste overwinning een feit!

Dit betekende dat er in de laatste wedstrijd om vier uur om plek vijf en zes gestreden zouden gaan worden tegen Hoogezand II. Deze wedstrijd leek welhaast een kopie van de wedstrijd er voor. Al vrij snel kwam Harlingen op een 1-0 voorsprong en ook deze voorsprong werd tot het einde toe op bewonderenswaardige wijze met hand en tand verdedigd door onze jeugdige strijders, waardoor de vijfde plaats in categorie II werd veiliggesteld.

En zo eindigde deze dag in lijn met het motto positief en mocht door aanvoerder Mees tijdens de prijsuitreiking een mooie en welverdiende schaal toch nog met de nodige feestvreugde in ontvangst worden genomen!

|Doorsturen

Buienradar



Agenda