Enerverende wedstrijd eindigt onbeslist

HARLINGEN - De verschillen in de tweede klasse zijn klein en wedstrijden worden vaak op details beslist. Ook deze partij vormt daarin geen uitzondering. Dit sportieve treffen werd enigszins ontsierd door de vele kaarten. Bovendien zorgde Rijperkerk meteen na rust voor de aansluiting 1 ? 2 , nadat Zeerobben in de 42e en 44e mi-nuut op een 0 ? 2 voorsprong was gekomen. Op karakter werd toch nog afgesloten met een door Rijperkerk bejubelde 2 ? 2, omdat het teleurgestelde Zeerobben slordig met de kansen omsprong.

Het eerste kwartier van de wedstrijd waren de teams aan elkaar gewaagd en had de thuisclub een licht overwicht. Toen Zeerobben de wedstrijd onder controle leek te krijgen en beter begon te voetballen, kreeg juist  Rijperkerk via counters en mistasten in de verdediging  levensgrote kansen. Het was  eerst Johannes Meijer, die alleen op keeper Nota afging. Laatstgenoemde maakte het doel dermate klein, dat de ervaren spits jammerlijk overschot. Daarna een afstandsschot van Stefan Jeurink , die via de vuisten van Nota terecht kwam voor de voeten spits  Meijer. Gelukkig voor Zeerobben kon Nota in tweede instantie de bal onder controle krijgen. De gasten hadden hierna wel het betere van het spel. Uit een corner van Dylan Drent werd de inzet van Daniël Kleiterp door keeper Redmer Jorna gepareerd, echter bij het uitverdedigen werd door iedereen hands geconstateerd.

De jonge scheidsrechter Köhler beoordeelde een onopzettelijk handsbal en liet doorspelen. Lee-Roy Purvis gaf van links een voorzet op maat, maar David van der Pol schampte de bal en deze ging dan ook voorlangs. In de 35e minuut kreeg Mark Hendriks een dot van een kans, alleen voor de keeper ging zijn schot naast. Hoewel het veldoverwicht in het voordeel van Zeerobben was, waren de kansen dus voor Rijperkerk. De dreiging van Zeerobben zijde nam toe, eerst was er de individuele parade van Reinier van der Stap over het gehele veld. Alle tegenstanders achter zich latend was het slotakkoord een schot dat over het doel ging. Vier minuten voor tijd nam Zeerobben alsnog de leiding. Albert Beuker  kreeg op het middenveld alle gelegenheid om ongestoord aan te leggen. Keeper Jorna verkeek zich op het afstandsschot en uit het niets stonden de Harlingers op 0 – 1. De dreiging bleef, van rechts buffelde Dylan Drent zich langs een aantal verdedigers en in eerste instantie werd de bal nog weggewerkt , maar de rebound was weer voor Dy-lan. Tegen zijn diagonale harde schuiver was de doelman niet bestand. Net voor rust een comfortabele 0 – 2 voor-sprong.

Met een inspirerende peptalk van trainer Minno van der Werff kwam Rijperkerk na de thee furieus uit de startblokken. Als Zeerobben de eerste 10 minuten ongeschonden was doorgekomen, was de winst in de ”buuse weest”, maar uit een corner torende Stefan Jeurink boven alles en  iedereen uit en kopte de 1 – 2, na 3 minuten spelen,  tegen de touwen. Het beloofde nog een heet middagje te worden.  Maar vanaf dit tegendoelpunt nam Zeerobben het heft weer in handen. Daniël Kleiterp teisterde de vuisten van Jorna. Na een vloeiende combinatie met Dylan kwam Reinier van der Stap niet iets te kort. De goed oplettende scheidsrechter gaf alsnog een vrije trap in het voordeel van Reinier wegens vasthouden en bovendien kreeg zijn tegenstander een gele kaart. Deze prent kreeg ook Albert Beuker wegens een vermeende op-merking tegen de referee.

Dit voorval had even later vergaande gevolgen voor de onfortuinlijke aanvoerder. Een onschuldige handsbal  op het middenveld van Albert Beuker  werd als opzettelijk beoordeeld en twee keer geel is rood, volgens de regels. Met tien man zou het een hele klus worden. De al door overtredingen aangeslagen Lee-Roy Purvis  werd vervangen door René Markus en kort daarna moest David van der Pol het veld ruimen voor de meer verdedigend ingestelde Steven Beuker. Zeerobben hield gemakkelijk stand en had zelfs een veldoverwicht.  De geboden kansen waren helaas niet aan de voorwaartsen besteed. Met name de goed spelende Chekina Nzoko bleek een stuwende kracht als voorstopper, hij kwam zelfs alleen voor de keeper van Rijperkerk, deze wist nog redding te brengen. De afgeslagen bal kwam bij René Markus terecht, maar hij gleed weg en weg was ook de kans op een succesvol vervolg.

Met drie tegen twee speelde Zeerobben de volgende mogelijkheid niet goed uit. De geheel vrijstaande Dylan Drent werd over het hoofd gezien en de kans was verkeken. In de 86e minuut verspeelden de mannen van Schotanus toch nog twee punten. De ervaren spits Johannes Meijer kreeg over links vrije doorgang en uit een moeilijke positie wist hij keeper Nota met een harde schuiver in de verre hoek te verschalken. In blessuretijd kwam Frank ten Hoeve na een verre ingooi van Dylan goed door. De geheel vrijstaande Marijn Helffrich, ingevallen voor Daniël, kreeg de op maat aangespeelde bal niet voorbij doelman Jorna. In de daaropvolgende aanval werd Dylan Drent dermate gehinderd, dat hij het nodig vond om voor eigen rechter te spelen. Het kleine tikje van achteren betekende wel  direct rood, zwaar bestraft maar geheel volgens de regels. Met negen man van Zeerobben eindigde deze spectaculaire wedstrijd in 2 – 2.

Zo leverde het oppertune spel de gastheren uit Rijperkerk één punt op en verloor Zeerobben er opnieuw twee. Het compliment,  als best voetballende ploeg gekwalificeerd te worden, levert voor de derde keer in het eerste part van deze competitie geen drie punten op en dat zie je dus terug in de positie op de ranglijst. Wel blijkt uit het vertoonde spel, dat de Groenwitten over een goede en brede selectie beschikken. Ondanks het ontbreken door blessures van een aantal vaste waarden  in het team en het wegvallen van steunpunt Albert Beuker halverwege de tweede helft  bleef Zeerobben de bovenliggende partij en hadden ze effectiever met de kansen moeten omspringen. We zien zo nu en dan de “brille” van vorig seizoen in het spel terugkomen. Heerenveense Boys is volgende week te gast op het Oostersport-park en die pot zien we met vertrouwen tegemoet.

Opstelling:  Theo Nota, Reinier van der Stap, Chekina Nzoko, Jordy Torenbeek, Ane Schaap, Albert Beuker, Dylan Drent, Lee-Roy Purvis ( 68’min. René Markus ), David van der Pol ( 72’min. Steven Beuker ), Frank ten Hoeve, Dani-el Kleiterp ( 85’min. Marijn Helffrich ).