Sport

Douwsma en Geritz volbrengen trail

Door Jeroen Pietersma
BEEK - Chris Douwsma en Herman Geritz waren afgelopen zondag deelnemer aan de tweede editie van de Saucony Poort naar het Heuvelland trail in het Zuid Limburgse Beek. Voor Herman was dit alweer de vijfde trail na zijn deelname in Lochem, Schoorl, Nijmegen en Oostvoorne en voor Chris was het zijn debuut op deze in opkomst zijnde vorm van hardlopen. Voor Chris was het ook nog eens een terugkeer naar zijn geboortegrond want hij is van oorsprong afkomstig uit Brunssum. Herman heeft ook roots in het Limburgse en was er al verscheidene malen op vakantie geweest. Als je gewend bent om altijd op het vlakke Friese land te lopen dan is het wel een uitdaging om de Limburgse heuvels te bedwingen.

AV Caesar, de atletiekvereniging uit Beek had voor de naam Poort naar het Heuvelland gekozen vanwege de ligging van de gemeente Beek aan de rand van het Heuvelland. Het Beekse buitengebied staat bekend als overgangsgebied tussen stad en platteland in Zuid-Limburg. Het is met recht de Poort naar het Heuvelland. Het is landschappelijk een zeer aantrekkelijk gebied en kent vele mooie cultuurhistorische en natuurlijke waarden. Om deze schoonheid toegankelijk te maken voor bewoners en toeristen heeft de gemeente Beek gezorgd voor de aanleg van een wandelroutenetwerk, compleet met natuurtransferia, informatieborden, overstappunten van auto/fiets naar wandelroutes.

Het parcours is zeer gevarieerd van aard en voert voor bijna negentig procent over onverharde paden en veldwegen. Tevens zijn er tal van fikse heuvels die beklommen moeten worden. De lopers konden kiezen voor een 15.8 of een 30 kilometer lange trail. De deelname was met meer dan 500 deelnemers uitstekend te noemen. Het weer zat de organisatie ook mee want de zon liet zich zien en het was rustig en zeker niet koud. Het was zoals altijd bij de trails erg gemoedelijk voor de start want menig loper had ook nog wat aanhang meegenomen. Deze zouden zich een tijdje moeten amuseren want met zeker 30 kilometer voor de boeg ben je wel een tijdje onderweg.
Chris en Herman hadden er veel zin en maakten zich op voor een prachtige trail van 30 kilometer. Na het startschot moest men twee ronden over de atletiekbaan lopen en dan via de Vroenhofsteegweg en de Vrouwenbosschenvoetpad de eerste heuvel op omhoog.

Een mooi lang lint van lopers was te zien langs het Vrouwenbos. Door de landerijen liep men richting Spaubeek. Verderop een pittige steile klim gevolgd door een net zo spectaculaire afdaling. Dan volgen onder andere smalle paden met plassen naar de verzorgingspost bij kilometer 15. Even later weer via de landerijen naar het Kelmonderbos. Hier was het prachtig lopen over smalle modderige paadjes, eerst omhoog en dan omlaag. Uit het bos gekomen moest men eerst nog een ontzettend glibberig stuk langs een greppel lopen alvorens men weer aan de rand van het bos langs Huize Genbroek en via enkele trappen bij de Mariakapel was. En hierna volgde een mooi stuk waarbij de Keutelbeek overgestoken moest worden, dus kans op natte voeten en klimmen, dalen en onder bomen door klauteren. Na het verlaten van het Kelmonderbos via de landerijen, waar zelfs nog een stuk aan een touw omhoog geklommen moest worden. Toen nog een stukje over een fietspad omhoog en halverwege de heuvel linksaf de Eyckgraaf in.Vervolgens nog een stukje afdalen naar de atletiekbaan waar men nog een ronde moest lopen om over de finish te komen.

Herman en Chris liepen hun eigen tempo op deze schitterende trail. Herman was vanwege luchtwegklachten niet topfit maar een tijd lopen rond de drie uur moest toch wel mogelijk wezen. Chris die zijn vorm nog steeds ziet groeien, zou wel zien waar hij uit zou komen, ook gezien zijn onervarenheid met het lopen van trails en de afstand van 30 kilometer. Beide lopers genoten onderweg van het prachtige parcours met de daarbij soms moeilijke omstandigheden en wisten het traject zonder kleerscheuren te volbrengen. Chris liep de 30 kilometer in een tijd van 2.43.02 en Herman in 2.58.13. Beide lopers hadden genoten van deze prachtige trail.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda