Voetbal

De bank maakt het verschil

Door Jeroen Pietersma
Waren de voorgaande duels spannend en zat er weinig krachtsverschil tussen beide teams, vandaag was dat toch anders. Zeerobben moest al snel de stuwende kracht van Marcel Visser wegens een hamstringblessure missen. Zijn vervanger Jeffrey Draaisma maakte het verschil in doelpunten, maar over de gehele linie was Zeerobben beter en heeft Broekster Boys nooit aanspraak mogen maken op meer. Integendeel, het was keeper Johan Vonk, die de hoop op beter levend hield. Met name in de tweede helft excelleerde hij op inzetten van Higor da Silva en Jeffrey Draaisma.

De wedstrijd was nog geen tien seconden oud of Abe Dreijer kopte in vrije positie over na een vrije trap van Piet Wessel Dijkstra. De thuisclub werd wakker geschrokken, plaatste een scherpe tegenaanval. Inleiding was een voorzet van Dylan Drent, Higor kopte tegendraads in en Vonk pareerde de bal, maar wel voor de voeten van Marijn Helfferich, net over. Het grootste gevaar kwam van links, Da Silva bezorgde Jelmer Wijbenga een moeilijk middagje, telkens was de kleine aanvaller zijn opponent te slim af. Vooralsnog leverden die acties nog geen rendement op. Een één-tweetje Helfferich Kristan Feenstra stierf in schoonheid. Na een half uur kon de Zeerobben aanhang juichen. Een kort genomen corner werd door Drent verlengd op Jeffrey Draaisma, gouden wissel als invaller voor de geblesseerd geraakte Marcel Visser. Van twintig meter werd zijn harde schuiver van richting veranderd en liet daardoor Vonk kansloos, een verdiende 1-0 voorsprong op dat ogenblik. Kort hierna kreeg Abe Dreijer een enorme kans in de schoot geworpen door de voor de rest goed fluitende Meints. Het vlagsignaal van grensrechter Laurens Bergsma werd genegeerd, gelukkig bracht Jacob de Vries redding. Dus geen 1-1, maar enkele tellen later de 2-0. De aanvallende aspiraties van Pim Bleichrodt werden wreed onderbroken, uit de toegekende vrije trap van Kristian Feenstra scoorde opnieuw Jeffrey Draaisma met een kopbal. Hij kwam als een duiveltje uit een doosje voor de vertwijfelde Johan Vonk. Zo vlak voor rust een mooie opsteker.

Na rust eenzelfde spelbeeld. Kansen voor Zeerobben, Jeffrey vrije kop-kans na gave voorzet van Dylan Drent. Uit de toegekende hoekschop had zowel Marijn als Higor in de daaropvolgende scrimmage geen succes. Een snelle omschakeling bracht Draaisma vrij voor Vonk, laatstgenoemde wierp zich in de baan van het schot. Drent, sterk spelend in de tweede helft, zette Da Silva vrij en van dichtbij leek de 3-0 een feit, maar in een reflex wist de keeper de verdiende treffer te voorkomen. Sporadisch een tegenstoot van de Wâldmantsjes. Maar de sterkste defensie van de tweede klasse, slechts zes tegendoelpunten, wist ook nu van geen wijken. Hoge ballen waren een prooi voor Pieter Westra en Jordy Torenbeek en Marc Reussing was zijn directe tegenstander de baas. Ook Pim Bleichrodt liet geen steken vallen, ondanks dat hij Abe Dreijer als opponent had. Wel moest hij zijn inzet bekopen met een gele kaart, welke hem bij een tweede vermeende overtreding een tweede gele kaart opleverde, dus rood. Met nog en klein halfuur te gaan, moest trainer Arjen Postma enige omzetting doorvoeren. Allard Sym Sprenger kwam in de plaats voor Dylan Drent.

Zeerobben moest terug. De enige kans voor de gasten ontstond uit een corner, maar miraculeus wist Jordy Torenbeek de harde inzet koppend uit de bovenhoek te houden. Evenals in de eerste helft gaf de referee twee keer niet thuis op een vlagsignaal van Bergsma. Waarschijnlijk had zijn confrère van Broekster Boys, Wobbe Jan Reitsema een beter bidboek vooraf aan scheidsrechter Meints overhandigd dan de Zeerobben vlaggenist. Gelukkig voor Zeerobben vloeide er geen bloed uit dit voordeel. De gastheren bleven ondanks hun ondertal ruimschoots overeind en hadden zelfs de beste mogelijkheden op meer, maar Higor da Sliva moest opnieuw zijn meerdere erkennen in doelman Vonk. Het kwaliteitsverschil werd door twee doelpunten van invaller Jeffrey Draaisma nog karig uitgedrukt.

Zeerobben blijft in de voetsporen van koplopers Veenwouden (eerste periodetitel) en Joure, terwijl Broekster Boys in de wachtkamer van de middenmoot moet plaatsnemen. Door blessureleed achtervolgd zullen zij moeten wachten op de terugkeer van een aantal spelbepalende spelers. De equipe van Arjen Postma/Kerst Heida daarentegen kunnen uit een arsenaal aan gelijkwaardige spelers hun keuze maken. De bank maakte vandaag duidelijk het verschil. Volgende week weer een topper, uit tegen sc Joure.

Zeerobben: Jacob de Vries, Jordy Torenbeek, Pim Bleichrodt, Albert Beuker, Dylan Drent (71 min. Allard Sym Sprenger), Marcel Visser (5 min. Jeffrey Draaisma), Marijn Helfferich, Kristian Feenstra (79 min. René Cnossen), Higor da Silva, Pieter Westra, Marc Reussing.

Uitslagen van zaterdag 29 oktober in de tweede klasse I:
Grootegast FC - VVI 1-2
Hardegarijp - CVVO 4-1
Meppel FC - Stiens SC 1-0
TONEGO - Joure SC 0-1
Veenwouden SC - Nijland 1-0
Wâlde De - Be Quick Dokkum 1-2
Zeerobben - Broekster Boys 2-0

Stand:
SC Veenwouden 1 8 7 0 1 21 21 10
2 SC Joure 1 8 6 0 2 18 19 10
3 Zeerobben 1 8 5 2 1 17 20 6
4 Hardegarijp 1 8 5 1 2 16 20 8
5 CVVO 1 8 4 2 2 14 19 13
6 VVI 1 8 4 1 3 13 17 17
7 Broekster Boys 1 8 3 3 2 12 11 10
8 FC Meppel 1 8 4 0 4 12 16 18
9 Be Quick D 1 8 3 0 5 9 12 15
10 Nijland 1 8 2 3 3 9 7 11
11 S.C. Stiens 1 8 3 0 5 9 10 18
12 Fc Grootegast 1 8 2 1 5 7 8 14
13 Tonego 1 8 1 0 7 3 10 23
14 De Walde 1 8 0 1 7 1 7 24

|Doorsturen

Buienradar



Agenda