Broekster Boys profiteert optimaal na rode kaart Zeerobben

HARLINGEN - De wedstrijd die vanaf minuut 27 geen wedstrijd meer was. Zeerobben zit in de hoek waar de klappen vallen. Zowel keeper Theo Nota als Arjen Feenstra haken geblesseerd af, Antoon Elsinga stapt onder de lat en het probleem lijkt opgelost. Tot de 27e minuut is de wedstrijd in evenwicht. De doorgebroken spits Dijkstra stuit op de uitgelopen Antoon Elsinga. In een moment van onbedachtzaamheid besluit scheidsrechter Noppers tot penalty en rood voor de keeper. Na een glansrijke carri?re van Antoon Elsinga, bij onder andere Broekster Boys, loopt hij op 44-jarige leeftijd tegen zijn eerste kaart op en meteen rood. Verbouwereerd verlaat de voormalige topkeeper het veld. We moeten wachten tot 3 mei 2014 in Damwoude om te weten hoe de eigenlijke krachtverhoudingen in het veld zijn.

De eerste 20 minuten was de wedstrijd in evenwicht. Zeerobben kreeg wat kleine kansjes en Broekster Boys was gevaarlijk met een aantal vrije trappen. Uit een perfect uitgevoerde counter scoorde middenvelder Bouma, na 20 minuten, beheerst de 0-1. Zeerobben probeerde de verdediging onder druk te zetten, maar de counters van de gasten waren niet van gevaar ontbloot. Uit één van deze tegenaanvallen kwam Piet Wessel Dijkstra alleen op keeper Elsinga af. Bij het uitlopen blokte de doelman bal en aanvaller, zonder de intentie hem onderuit te halen. Toch besliste de arbiter rood en strafschop. Met geen keeper voor handen besloot trainer Schotanus veldspeler Patrick Amels op doel te zetten. Zijn eerste wapenfeit was het stoppen van de penalty. Helaas wist de verdediging de bal niet goed weg te werken en mocht Tjalling van der Meulen alsnog de 0-2 aantekenen. Het spel belandde in een fase waarin Zeerobben, aangeslagen, de organisatie niet goed had staan en Broekster Boys de druk op ‘keeper’ Amels opvoerde. Doornbos maakte de 0-3, in buitenspelpositie, maar de referee negeerde het vlagsignaal van assistent-scheidsrechter Arjen Lemstra. De beslissende 0-4 viel vlak voor rust, doelpuntenmaker Harry Wijnsma. Als de wedstrijd al niet gespeeld was, dan was dat nu dus zeker wel het geval.

Na de thee waren de gemoederen weer wat tot rust gekomen. Er ontspon zich een voor het publiek nog aardige wedstrijd. Zeerobben probeerde voetballend de stand een acceptabeler aanzien te geven, maar juist aan de andere kant was het Van der Meulen die voor de 0-5 zorgde. Onnauwkeurigheid was er de oorzaak van, dat Broekster Boys niet verder uitliep. En met name Chekina Nzoko en Jordy Torenbeek speelden een prima partij. Marijn Helfferich kwam in de plaats van Pim Bleichrodt en Albert Beuker stond zijn plaats af aan Patrick van der Veen. In de eerste helft was uit tactisch oogpunt Lee-Roy Purvis al gewisseld voor Steven Beuker. Er ontstond zowaar een licht offensief van de tien van Zeerobben. Uit een mooi aangesneden vrije trap van Frank ten Hoeve kopte David van der Pol keurig over keeper Krol de 1-5 tegen de touwen. De eer was gered, maar ook invaller Marijn Helfferich deed nog een duit in het zakje; 2-5, nadat de zwoegende Daniël Kleiterp de lat had geraakt. Met nog tien minuten te spelen probeerden de groen-witten de achterstand verder te verkleinen. Hierdoor kregen de mannen uit Damwoude de ruimte en de gelegenheid om de voorsprong toch nog verder uit te bouwen. Invaller Stephan Overkwempe en Van der Meulen (voor de derde maal) bepaalden de eindstand op 2-7. Arbiter Noppers vond het genoeg en liet na de laatste treffer niet meer aftrappen.
Ondanks de nederlaag met grote cijfers kun je stellen dat de thuisclub ook bij vlagen heeft laten zien wel degelijk op dit podium mee te kunnen. We kunnen achteraf niet anders dan Broekster Boys feliciteren met de drie punten en Zeerobben complimenteren voor het feit dat zij zich niet hebben laten meevoeren door emoties en frustraties. Het vooraf al gehavende Zeerobben, door schorsing en blessureleed, zal zich moeten herpakken voor de laatste wedstrijd voor de winterstop uit tegen runner-up Blauw Wit ’34 uit Leeuwarden.

De opstelling: Anthoon Elsinga, Chekina Nzoko, Pim Bleichrodt (’75 min. Marijn Helfferich), Jordy Torenbeek, Ane Schaap, Albert Beuker (’75 min. Patrick van der Veen ), Lee-Roy Purvis (’35 min. Steven Beuker ), Patrick Amels, David van der Pol, Frank ten Hoeve, Daniël Kleiterp.