Beschamend verlies bij degradatiekandidaat

Een troosteloze nederlaag op een druilerige, koude zaterdagmiddag in de polder, waar de wind vrij spel had en de plaatsnaam Luttelgeest al een waarschuwing had moeten betekenen voor de vorige week zo goed presterende runner-up. Het inhaalprogramma had voor de Harlingers lucratief kunnen uitpakken, maar nonchalance en overmoed deed de ploeg van trainer Postma struikelen. Waar koploper Veenwouden in de modder van De W?lde bleef steken op een 4-2 nederlaag (volgende week mag Zeerobben daar op bezoek), was de wanprestatie tegen TONEGO ronduit beschamend. Het povere verzet over de gehele wedstrijd gezien, leverde binnen zeven minuten toch drie (doel-) punten op voor de thuisploeg.

Reeks kansen niet benut

Vanaf aanvang had Zeerobben het initiatief en zette de gastheren meteen onder druk. Het leek dan ook een kwestie van tijd, totdat de gasten de score zouden openen. Maar de gecreëerde openingen verkregen door goed positiespel misten de finishing touch. Het laatste beetje creativiteit, maar ook wel het gebrek aan geluk, zou Zeerobben gezien de enorme mogelijkheden in de eerste helft op het einde van de strijd zuur opbreken. De defensie van de polderjongens moet dol zijn gedraaid door de wervelende acties van de behendige Da Silva en Boundati en ook Drent was menigmaal zijn opponent te slim af. Maar juist dat laatste stukje precisie ontbrak deze middag. Zonder overdrijving werden er in het eerste bedrijf wel zes doelrijpe kansen om zeep geholpen. En in plaats van een ruime voorsprong gingen de ploegen rusten met een 1-0 voor TONEGO. Geheel tegen de verhouding in werd Sjoerd Tuinhof in de voorlaatste minuut vrij gespeeld en wat zijn confrères aan de andere kant nalieten, deed hij juist wel goed, hard en zonder franje doeltreffend.

Klus geklaard
Toch zullen de vele meegereisde Harlingers niet onder de indruk zijn geraakt van het spel van de tegenstander. Het vertrouwen in een goede afloop werd bevestigd door opnieuw flitsende acties vanaf de vleugels, maar vooralsnog zonder score. De trouwe aanhang kon pas na een uur juichen, toen keeper De Vries na een verre uittrap de snelle Dylan Drent bereikte. Deze zette meteen voor en Abdul Boundati kon vrij de 1-1 binnenkoppen. Nog geen acht minuten later werd Drent de diepte ingestuurd door Boundati. Dit keer kwam de pass wel aan bij de, bij de tweede paal vrijstaande, Higor da Silva. De verdiende 1-2 voorsprong stond dan eindelijk op het bord. Zeerobben leek de wedstrijd naar een beslissende voorsprong te tillen. Wederom was Dylan zijn tegenstander te snel af en hij maakte hard en laag de veilig lijkende 1-3.

De wedstrijd op z’n kop
Wat hierna gebeurde grenst aan het onwaarschijnlijke. Denkende op hun lauweren te kunnen rusten en te gaan genieten van de aanstaande winst, kreeg de falende verdediging geen vat op de onschuldig lijkende uitvallen onder andere van de fysiek sterke nummer elf, Joep Henselmans. Hij liet zich een drietal keren niet van de bal af zetten en maakte voor zichzelf de weg vrij naar Jacob de Vries. Dat hij deze vrijheid kreeg, getuigt van gebrek aan concentratie en grove overschatting van eigen kunnen. Twee keer binnen drie minuten reduceerde de linksbuiten de achterstand tot 3-3. Een debacle leek aanstaande en inderdaad weer was de verdediging niet bij de les. Invaller Jasper Maes maakte zich breed bereikte Henselmans. Was Jacob de Vries eerst nog winnaar, in de rebound haalde de invaller Pascal van Driel verwoestend uit en zette Zeerobben op een 4-3 achterstand.

Ontgoocheling groot
Met nog een klein kwartier te spelen was het pompen of verzuipen voor de bezoekers. Verse krachten, Marijn Helfferich, Marc Reussing en Jeffrey Draaisma konden het tij niet meer keren. Kansen waren er nog wel, onder andere Marijn op de paal, maar ook zij deelden in de algehele malaise. De gasten mochten nog van geluk spreken, dat Van Driel uit een vrije trap vrij voor doelman De Vries de kans miste om de blamage nog groter te maken. Ontgoocheld verlieten de Harlingers het strijdtoneel, in de wetenschap, dat ze goede zaken hadden kunnen doen. Nu straalde er op de gezichten van de tegenstander de hoop om de aansluiting met de middenmoot te realiseren met deze ook voor hen zeer kostbare drie punten.

Onbegrijpelijk
Een memorabele nederlaag zo zou je deze wedstrijd kunnen betitelen. Een klasse beter, met een snelle en gevaarlijke aanval en toch met nul punten huiswaarts keren. En bovendien had de achterstand met de verliezende koploper Veenwouden teruggebracht kunnen worden tot vier verliespunten. Helaas het mocht niet zo zijn. Die teleurstelling dreunt begrijpelijkerwijs na binnen alle gelederen van de club. Het team kan daarop maar één antwoord geven: revanche, misschien vanavond al tegen MSC voor de beker, maar anders zeker aanstaande zaterdag bij De Wâlde.