Belangrijke winst fc Harlingen

Ut is maar goed dat we een brede selectie hewwe, zei een trouwe supporter die mee afreisde naar Zwaagwesteinde. En hij had gelijk want we misten nogal een paar spelers, Kevin Jaarsma geblesseerd, Freek T?pfer, Jorik Erents en Sander Zeilmaker geschorst en Sjouke Bootsma was er gewoon niet. Niels Outhuyse werd van stal gehaald en dat is een jonge waar je altied op bouwe kanne.

Lee-Roy Purvis stond in de basis en Albert Nieuwenburg was ook weer hersteld van een griepje. Nou kan je de eerste helft gewoon afdoen als een heel matige wedstrijd met een Zwaagwesteinde die het zocht in lange halen en gauw thuus. Dat was niet geheel ongevaarlijk omdat voorin twee bewegelijke spitsen stonden waar je de aandacht bij moest houden. Harlingen had het betere spel maar vaak waren de passjes te kort of belanden in het niemandsland. Soms had het ook wat weg van het oud Hollandse spel bumperen, de bal vloog van de ene naar de andere, kleur deed er niet toe. Alleen een vrije trap op Barry Hamstra leek gevaarlijk te worden, helaas kon hij er net niet bij. En vlak voor rust kopte Barry Hamstra een goed genomen vrije trap van Ralf van Hurck net over. En in de laatste seconden werd het nog even druk voor het Harlingen doel maar ook Zwaagwesteinde scoorde niet het bleef 0-0.

Ook in de tweede helft bleef Harlingen de beter voetballende ploeg en waren vaak op de helft van Zwaagwesteinde. Een keer gleed Stefan Adema weg maar gelukkig kon Ane Schaap erger voorkomen. Het lukte bij Harlingen net niet en dat was wel een beetje frustrerend. De Zwaagwesteinde spits passeerde wel een keer keeper Jelle Helvrich maar de bal ging er net niet in. Aan de andere kant leek Lee-Roy Purvis door te breken maar hij kreeg een slim tikje, de vrije trap leverde niets op. De combinaties van Harlingen bleven mislukken maar dat deden de lange ballen van Zwaagwesteinde ook. In de 70e minuut leek Zwaagwesteinde op voorsprong te komen maar Tetze Helvrich tikte de bal keurig over de lat. In de 76e minuut was er zo’n mooie actie van Jorge Pirez, zo een die we van hem gewend zijn. Hij passeerde fraai de tegenstander en leek een voorzet te willen geven maar de bal vloog over de keeper in het doel 0-1. Inmiddels was Justin Attema gewisseld voor de jeugdspeler Nils Podt. Twee minuten later leek het feest al over, een doorbrekende spits werd vastgehouden en de scheids gaf terecht een penalty. Voor dat gebeuren moest de Zwaagwesteinde keeper Klaas Atema uit zijn doel komen om die strafschop te nemen. En nou weten we het niet zeker maar volgens iemand had collega keeper Tetze die man ‘besjoent’ zo als ze vroeger zeiden, want hij miste grandioos. Toen kwam Harlingen wel degelijk onder druk maar keeper Tetze Helvich stond weer te plak. Eerst lag hij in de weg bij een inzet van de Readsjes en vervolgens gooide hij sien gespierde billug ur tussen bij een corner om een doelpunt te voorkomen. Zwaagwesteinde rukte op. Daardoor stond Barry Hamstra volledig vrij en kon alleen op doel af. Maar ja er stond een clubgrensrechter te vlaggen en die vlagde volkomen onterecht voor buitenspel. Dat doet fc Harlingen grensrechter ‘Johan Osi’ nooit die is su eerlijk as goud. Barry leek even later toch nog te scoren maar dit lukte net niet het bleef dus 0-1 voor de fc Harlingen. En dat is een mooie overwinning te noemen omdat fc Harlingen Zwaagwesteinde op de ranglijst passeert, wel een zwaar bevochten overwinning maar zeker verdiend.
Harlingen heeft nog zes wedstrijden te gaan en wel deze; 27 maart, 1e paasdag Ureterp – Harlingen; 3 april Harlingen – Akkrum; 10 april Drachten – Harlingen; 24 april Trynwalden – Harlingen; 1 mei Harlingen – Friesland en op 16 mei Harlingen – Leovardia.