Sport

Animo voor zwemtrainersopleiding bij ZV de Vikings

Door Jeroen Pietersma
Jongstleden maandag startte de opleiding voor zwemtrainer 2 in het Derde Haad. Maar liefst 16 zwemtrainers gaven zich ervoor op. De cursus wordt gegeven door een docent van de KNZB, de heer Jan Eggo Huininga uit Heerenveen.

Het idee om dit te organiseren ontstond in mei vorig jaar. Het nieuwe bestuur, pas aangetreden, trad ambitieus uit de startblokken. Na een moeizame periode floreert de club weer als tevoren en zijn er veel plannen gemaakt maar is er ook al veel gerealiseerd. Zo is er een nieuwe website, zijn er nieuwe trainers bij de club gekomen, en is er weer ledengroei. Het bestuur zoekt ook de samenwerking, met andere zwemclubs, zoals met FZC ’54 uit Franeker, met de gemeente en binnenkort ook met andere partijen in Harlingen die zich bezig houden met sport en bewegen.

Het bestuur heeft gemerkt dat de trainers de ruggengraat zijn van de club. Zonder goed gekwalificeerde en enthousiaste trainers is een club ten dode opgeschreven. Na het vertrek van enkele zeer ervaren mensen, zoals Marco Brouwer, Attie Nauta en Eline Lighthart was er behoefte aan nieuwe trainers. Deze drie hebben veel voor de club betekend en hebben veel bereikt, zowel als actief zwemmer maar ook als trainer. Gelukkig is Eline weer wat meer in beeld bij de club.

Het nieuwe bestuur van ZV de Vikings wil hoog inzetten en haar trainers deze opleiding aanbieden, zodat uiteindelijk de zwemmers daar ook van kunnen profiteren. Nieuwe kennis en inzichten maken het vooral leuk en interessant om sporters te begeleiden. Zoals ook docent Jan Enno opmerkte aan het einde van de eerste bijeenkomst: “Jij als trainer kunt het verschil maken zodat de zwemmers veel lol krijgen in hun sport, nieuwe dingen leren en aan het einde van de training denken, bij die trainer wil ik de volgende keer weer trainen.”

Tijdens deze cursus zijn ook trainers uit Franeker, Workum, en Leeuwarden uitgenodigd en ingeschreven. In totaal volgen 16 trainers deze cursus. Optisport biedt de faciliteiten. Locatiemanager Yvonne Outhuyse, tevens hoofdtrainster van zv de Vikings was zeer behulpzaam en dacht actief mee. De cursus beslaat in totaal 7 keer en wordt afgesloten met een examen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda