Voetbal

Afsluiting Voetbalschool Noordwest Friesland

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Voetbalschool Noordwest Friesland heeft in het voorjaar van 2015 haar eerste reeks trainingen afgewerkt op de fraaie accommodatie ?Het Oostersportpark?, de thuisbasis van de ZMVV Zeerobben. Deze reeks bestond uit een tiental trainingen waaraan in totaal 110 kinderen hebben deelgenomen.

Het deelnemersveld bestond uit 74 mini-pupillen, F-pupillen en E-pupillen en 36 D-pupillen, C-junioren en ook meisjes C-junioren. Door de volle bezetting bij de jongste jeugd is er voor gekozen om 10 E1-pupillen door te schuiven naar de oudere groep. Dit alles ook in het teken van de verdere ontwikkeling van deze jongens.  Op vrijdag middag 13 maart werd er om 16.30 uur gestart met een groep van 64 pupillen waarna het om 18.00 uur de beurt was aan de oudere jeugd met een groep van 46.

Het uiteindelijke doel van de voetbalschool is geweest om iedere individuele speler beter te laten worden op zijn/haar eigen niveau en zijn/haar eigen tempo. Hierbij dient er ten alle tijde rekening gehouden te worden met de aspecten van het voetbal spel (onder andere richting, medespelers, tegenstanders, een doel).

Voetbalschool Noordwest Friesland heeft getracht om oefenstof aan te bieden waarin een pupil in situaties komt waarin hij of zij vaak een keuze moet maken. Welke keuze maakt de pupil vervolgens? Wat is in zijn/haar ogen op dat moment de beste oplossing? Wat doet de pupil eraan om tot de goede keuze te komen? En als allerbelangrijkste: welke handeling (dribbelen, passen, aannemen, schieten, bal afschermen, etcetera) voert de pupil uit om te komen tot de goede oplossing.

Uiteindelijk is hierbij niet belangrijk welke keuze de pupil maakt, maar vooral waarom deze keuze gemaakt wordt. Een pupil zal meer leren van het zelf maken van een keuze dan het voorgekauwd krijgen van de juiste oplossing. Hiervoor zijn oefenvormen als het positiespel en partijvormen met verschillende samenstellingen uiterst geschikt. Naast het maken van keuzes is het ook belangrijk om de handeling die bij de keuze hoort goed uit te kunnen voeren. Het leren in partijvormen werd daarom afgewisseld met andere oefenvormen die het uitvoeren van handelingen beter trainbaar maakten. Te denken valt hierbij aan een techniekvorm waarbij verschillende manieren van dribbelen en passeren getraind werden. Maar ook tikspelletjes waarbij je leert ruimtes te herkennen binnen een speelveld. Na afloop ontvingen alle deelnemers een certificaat van deelname.

De initiatiefnemers Ane Schaap, Camaru van Oostveen, Patrick v.d. Veen en Lars Borgman werden bijgestaan door een grote groep trainers vanuit het 1ste en 2de elftal van Zeerobben (ongeveer 20 trainers). Een speciaal dankwoord gaat uit naar de sponsoren Smeding Groente & Fruit die iedere week voor een lekker stuk fruit na de training zorgde. MUTA Sport voor het ontwerp en de levering van de kledinglijn en ZWF Ontwerp voor het ontwerp van het logo en het leveren van het programmaboekje. 

De evaluatie wordt binnen twee weken gedaan zodat zo snel mogelijk duidelijk wordt hoe de voetbalschool er komend seizoen uit komt te zien.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda