Nieuws

?Stroffelstiennen? vandaag geplaast in Harlingen

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Het nieuwste monument van Harlingen wordt vandaag verspreid over zestien plekken in de stad. Het gaat om zogenoemde ?Struikelstenen? - ?Stroffelstiennen? op z?n Harlingers. De kleine straatkeitjes worden in het trottoir voor zestien woonhuizen geplaatst, elk met een messing bovenplaatje met inscriptie. De bevolking van Harlingen en andere belangstellenden zijn aanstaande maandag vanaf ongeveer 10.45 uur welkom bij het plaatsen van de struikelstenen op de Schritsen 10, Grote Ossenmarkt 16, Kleine Bredeplaats 16 en 18.

Ook bij het plaatsen van de struikelstenen in de middag bent u van harte uitgenodigd. Vertrek vanaf het Hannemahuis is rond 13.15 uur. In het Hannemahuis wordt een kleine tentoonstelling ingericht over de Joodse gemeenschap.

De stenen herinneren aan een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de stad. Harlingen kende eeuwenlang een bloeiende Joodse gemeenschap, die op het hoogtepunt honderden leden telde. Rond 1940 waren daar nog 45 kinderen en volwassenen van over, en daarvan overleefde slechts één de Tweede Wereldoorlog. Ter herinnering aan groenteboer Levie Pais, de Poolse vluchtelinge Lieba Steil, rabbi Sally Hes en al die andere Joodse Harlingers worden nu herdenkingsstenen geplaatst, voor de woonhuizen van waaruit de families werden weggevoerd. Ooit stonden zij middenin het Harlinger leven, vanaf maandag liggen hun herdenkingsmonumentjes middenin de stoep, middenin de stad.

Het project is een initiatief van de vereniging Oud Harlingen en het Centraal Comité 1945. De organisaties geven bij de onthulling van de stenen ook een boekje uit, waarin de Joodse families op basis van archiefonderzoek en herinneringen van ooggetuigen en buren worden geportretteerd. De uitgave ‘Over Ieske van Nico van Pietsje van Sakkie en al de anderen’ is vanaf aanstaande dinsdag verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandel, het Hannemahuis en Foto Hein van den Oever.

|Doorsturen