Nieuws

SP Harlingen tegen gemeentelijke fusie

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - SP-afdeling Harlingen wil meer samenwerken met andere gemeentes en niet fuseren met andere gemeente. Volgens de SP kleven er vooral financi?le en praktische nadelen aan gemeentelijke herindeling van de gemeente Harlingen.

“Herindelingen zijn helemaal niet nodig”, stelt de SP. “Sterker nog, herindelingen hebben eigenlijk alleen maar nadelen. Voordelen zijn er nauwelijks.” De SP baseert deze stelling op onderzoek van prof. dr. J. van den Heuvel van de Vrije Universiteit in Amsterdam en drs. M. Huijben van Bureau Berenschot in Utrecht.

Volgens de onderzoekers waren er wisselende motieven om gemeenten samen te voegen, maar losten ze nooit bestaande problemen op. Herindelingen zijn volgens hen vaak niet in werking gezet om de bestuurskracht te verhogen, maar ging het eigenlijk om bestuursconcurrentie, vergroting van de belastinginkomsten en politieke strategie.

De SP stelt dat de dienstverlening niet beter wordt. “Sterker nog: er zijn wel onderzoeken waaruit blijkt dat burgers de dienstverlening juist slechter vinden.” Verder zullen de gemeentelijke lasten stijgen, voorspelt de SP, en zullen vergunningaanvragen eveneens duurder worden, terwijl de aanvraag meer tijd in beslag zal gaan nemen. Een grote nieuwe gemeente is ook slecht voor de culturele instellingen: een groter aantal moet het met een kleinere pot geld doen.

De SP verwacht niet dat de kwaliteit van het bestuur zal toenemen na een fusie: “Indien de kwaliteit van de huidige bestuurders en van de gemeenteraad onvoldoende zou zijn, betekent dit niet dat na een herindeling die kwaliteit beter zal zijn, omdat het in bijna alle gevallen een samenraapsel zal zijn uit de vorige gemeentes.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda