Nieuws

PvdA wil niet nog een PvdA-wethouder in Harlingen

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De PvdA wil niet dat de nieuwe wethouder die Harlingen zoekt, van PvdA-huize komt. Jacqueline Kalk, secretaris van het Centrum voor Lokaal Bestuur PvdA, doet daartoe een oproep in de publicatie ?Lokaal Bestuur?: ?Steun onze fractie in Harlingen en laat je niet verleiden om te solliciteren!? Volgens Kalk zit wethouder Maria le Roy niet op de juiste plaats. ?Ik ben best wel ontdaan?, reageert Maria le Roy. ?Dat iemand op afstand daar een oordeel over uitspreekt.?

“Het is vanzelfsprekend dat de wethouder ‘uit de partij’ voortkomt en in de gemeente woont waar hij wethouder is”, stelt Jacqueline Kalk. Volgens Kalk zit wethouder Maria le Roy (PvdA) dus niet op de goede plaats. In Harlingen is volgens Kalk de “ongewenste situatie dat je in de raad in de oppositie zit, en oppositie voert tegen ‘één van je eigen rode familie’.” Harlinger PvdA-fractievoorzitter schaart zich achter het artikel van Kalk. “De afdeling Harlingen kan zich vinden in het artikel. Wij hebben info aangeleverd aan diegene die het artikel heeft geschreven.”

Maria le Roy: “Het is het ultieme uitvloeisel van het dualisme en dat hebben we in Nederland omarmd. Harlingen had een wethouder van buitenaf nodig, omdat de mensen er lokaal niet uit kwamen. Het gaat om bestuurlijke kwaliteiten; Harlingen is een kleine stad waar projecten van formaat liggen. Die wil ik vanuit mijn gedrevenheid vorm en inhoud geven.”

“Het werken met wethouders die gekozen zijn op basis van hun bestuurlijke kwaliteiten heeft in ieder geval geen bestuurlijke stabiliteit gebracht”, concludeert Kalk, op basis van de afscheidsbrief van wethouder Jan de Boer. “Maar in plaats van lering te trekken uit dit soort onmogelijke constructies, waarin je het jezelf als partij wel heel erg moeilijk maakt, gaat de coalitie van Harlingen stug door op de ingeslagen weg. Opnieuw wordt er een wethouder gezocht, waarbij de politieke binding niet belangrijk wordt geacht.”

Overigens lijkt Kalk vergeten of niet te weten dat de PvdA in Harlingen wel voor de aanstelling van (partijloze) wethouder Frans Zomers was. Maar dat ligt anders, verduidelijkt Kuiken: “De coalitie was al opgeblazen en toen was het beter iemand te benoemen namens de hele raad. Dat is een ander uitgangspunt. Bovendien hadden zat er al een wethouder van onze eigen afdeling in het college.” Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen wilde de PvdA echter dat Zomers bleef. Kuiken: “Als je een coalitie van twee partijen hebt, kun je elk een wethouder leveren. Maar met een coalitie van vijf partijen ligt dat wat moeilijker. Een wethouder wordt steeds meer een soort manager, maar wij vinden dat je de uitslag van de verkiezingen in het college terug moet zien; als een vertaling van de verkiezingsuitslag. We hebben niets tegen Maria le Roy of hoe ze functioneert. Daar kun je weinig op aanmerken. Het gaat om de constructie.”

Volgens Kalk word je slechts wethouder om een handvol redenen: “Omdat je het verschil wilt maken, omdat je vanuit je politieke drive veranderingen wilt bewerkstelligen, omdat je dingen wilt bereiken die te maken hebben met je politieke kleur. Wethouder word je vanuit je partij, namens je partij en voor je partij. En nergens anders om.”

Le Roy: “Je kunt iemand inzet voor de samenleving niet ontzeggen. Ik zie het eigenlijk als een verbreding van ons gedachtengoed. Een sociaal rood hart nemen ze niemand af, mij ook niet.”

Overigens is de sollicitatieprocedure voor de nieuwe wethouder bijna rond. Mogelijk wordt de nieuwe wethouder nog deze maand tijdens een extra raadsvergadering aangesteld.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda