Nieuws

Politiek Caf? Bredeschool


VLIELAND ? Er kamen weinig belangstellenden naar het politiek Caf? van de Bredeschool, georganiseerd door de VVD. Arnold Kriesch, die de leiding in handen had benoemde de drie onderwerpen. Bouwlocatie, Financi?le onderbouwing en als derde punt de Onderwijsstructuur.

Dick Visser, raadslid van de VVD nam de ‘Bouwlocatie’ voor zijn rekening. Hij merkte op dat de nieuwe school op dezelfde plaats zou moeten komen als de ‘Krijtenburg’. De huidige school beslaat 900 m² grond, terwijl de nieuwe school 2100 m² nodig heeft. De grond waar de school op staat is eigen grond en hoeft dus niet te worden aangekocht. Al dadelijk kwamen de vragen waarom men op de plaats rond de huidige school gaat bouwen. Zo werd geopperd dat de locatie bij het zwembad geschikter zou zijn. Anderen zagen meer heil in het sportveld. Visser wees er op dat het sportveld als bestemming ‘evenementenveld’ heeft gekregen. Daar mag niet bij gebouwd worden en bij het zwembad zou ook niet kunnen. Er is eigenlijk maar één locatie en dat is de plaats van de huidige school. Volgens Visser is de vraag van één- of twee hoog nog niet aan de orde.

Mocht men naar twee hoog gaan dan heeft men bijna genoeg aan het huidige grondoppervlak, er moet slecht een kleine uitbreiding komen. Toch is de bouwhoogte nog open voor bespreking. Ook zou een architect eerst ingeschakeld moeten worden die een ont-werp kan maken. Met nadruk wees Visser er op dat hoogbouw ongeveer 7½ meter hoog is en dat daar zeker met de omwonenden over gesproken moet worden. Een opmerking van een aanwezigen om de grond in te gaan, zodat men bij laagbouw kan blijven. Visser was hier nog niet zo voor, lesgeven in een lokaal dat in de grond gebouwd is, mag niet. Wel zou een fietsenhok, opslagruimte e.d. de grond in kunnen. De kosten zullen ongeveer 4,2 miljoen zijn, waar de inrichting bij inbegrepen is. Als reserve wordt 1 miljoen gerekend. Dit is het bedrag wat de bouw mag kosten. Nu was het bestuur niet over één nacht ijs gegaan met de kostenberekening, er is gekeken naar een nieuwbouw school in Warns en daar heeft men inzage van de kosten gekregen. Het is wel strak berekend, maar het drukt niet zwaar op de begroting. Het moet in 40 jaar afgeschreven zijn en dat betekent dat de begrotingskosten niet veel hoger zullen worden dan nu het geval is. Het ligt in de bedoeling om de bibliotheek ook in het nieuwe complex te huisvesten.

Erik Houter, sinds kort raadslid van de VVD moest wel toegeven dat er voor hem nog veel vraagtekens zijn. Vandaar dat hij in zijn onderdeel van deze discussie hulp kreeg van Dick Visser. Voor Houter was het duidelijk dat de huidige twee scholen nodig aan een vernieuwing toe zijn.

Het onderwijs geldt voor de leeftijd van 0 tot 18 jaar. De keuze blijft van 0-12 jaar of van 0- 18 jaar. Les zou gegeven moeten worden voor Havo en VMBO. Ook de digitale leerweg zou mogelijk moeten zijn, maar dan kan men eventueel 1 of 2 dagen naar de wal. De hogere studie gebeurt onder de vleugels van de VMBO ‘Anna Maria Schuurman uit Franeker. Er wordt gedacht om voor leerlingen die eigenlijk beter geschikt zijn een vak te leren, hier ook de mogelijkheden voor te onderzoeken. Bij het hoger onderwijs moet men na het derde jaar naar de wal.

Het zijn allemaal nog voorstellen, ondertussen is Vlieland druk bezig om een juiste invulling aan de vele vragen te geven. Ook de personele bezetting is belangrijk. Zo zal bij de hogere klassen een docent 1ste graads bevoegdheid moeten komen. De muziekschool staat op het verlanglijstje, maar ook de volwassen educatie. Voor de verschillende groepen die met dit schoolproject bezig zijn zullen nog heel wat avonden gevuld gaan worden met vergaderen over de toekomst van het onderwijs op Vlieland.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda