Nieuws

Nieuwe kwal in Waddenzee

Door Jeroen Pietersma
DE KOOG - Bioloog Lodewijk van Walraven van het onderzoeksinstituut NIOZ heeft onlangs een nieuwe kwallensoort voor Nederland ontdekt. Van Walraven vond het medusekwalletje op 18 maart bij het Balgzand in de Waddenzee. Het diertje, dat maar 15 mm groot is, is nooit eerder in Nederland gezien. In de noordelijke Noordzee komt de soort wel voor.

De wetenschappelijke naam van dit voor Nederland nieuwe kwalletje is Mitrocomella polydiademata. Een Nederlandse naam is er nog niet. Het diertje heeft een paarse kleur, kleine maagsteel en vijf tot negen minitentakeltjes tussen de hoofdtentakels op de rand.

Het is een meduse­kwalletje. Dat betekent dat uit de eitjes van deze kwal een poliep komt. Deze zit vast op een steen of een ander hard voorwerp in zee. De poliep snoert na verloop van tijd weer vrij zwemmende kwalletjes af. Zoals vaker met medusekwallen is het vastzittende stadium van Mitrocomella polydiademata nooit ontdekt.

Over de kleine kwalachtigen in Nederland is nog maar weinig bekend. De kans bestaat dat er binnen deze diergroep veranderingen zullen optreden, bijvoorbeeld door opwarming van het zeewater of door introductie van andere soorten van ver weg. Misschien kunnen ze zelfs voor problemen gaan zorgen. Daarom is het Koninklijk NIOZ samen met het onderzoeksinstituut Deltares een kwallenonderzoek gestart.

Van Walraven was bij het Balgzand voor het kwallenonderzoek kwalletjes aan het monsteren, samen met Groninger biologiestudenten. Ze vingen opvallend veel Eutonina indicans, een andere soort medusekwal, en daartussen vonden ze het nieuwe kwalletje. De volgende dag vond Van Walraven er nog eentje, dit keer in de NIOZ-haven op Texel.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda