Nieuws

Monumentaal gewelf obstakel voor plan Cultureel Centrum?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? De gemeenteraad behandelt vanmiddag een voorstel om geld vrij te maken voor de verhuizing van fotograaf Wim Smits naar het vroegere pand van Boekhandel Wever op Voorstraat 26. Daar is onder meer een bedrag van ? 30.000 bij voor het egaliseren van de vloer. Hoe is dat nu mogelijk, vraagt voormalig eigenaar Peter Wever zich af.

Wever verhuisde in het najaar van 2001 van de Kleine Kerkstraat naar de Voorstraat. Het pand was daarvoor als slagerij in gebruik geweest en moest vanzelfsprekend worden verbouwd. Wever wilde onder andere het niveauverschil van circa 80 centimeter slechten zodat zijn klanten ook achterin de winkel konden komen. De gemeente stak daar een stokje voor: onder de verhoging zat een monumentaal gewelf dat onaangeroerd diende te blijven.

“De gemeente was niet te vermurwen: de monumentale status stond egalisering in de weg”, aldus Peter Wever. “Wij hebben ons uiteindelijk neergelegd bij deze beslissing in het besef dat er blijkbaar een cultuurhistorisch doel mee werd gediend en dat de gemeente Harlingen daar een integere hoeder voor was. Vijftien jaar lang hebben klanten deze barrière moeten nemen met glij- en valpartijen ten gevolge. Ook bij de verkoop van het pand in 2013 aan makelaar Van der Wal was deze beperking onderwerp van gesprek. Het besluit was echter onomkeerbaar. De vloer bleef zoals deze was.”

Groot was Wevers verbazing dan ook toen hij vernam dat de gemeente Harlingen 30.000 euro wil uitgeven aan het egaliseren van de vloer in het pand. “Daar waar wij het op eigen kosten wilden aanpassen, maar dit door de gemeente Harlingen absoluut werd verboden, wil de gemeente Harlingen nu ineens € 30.000 gemeenschapsgeld uitgeven om dezelfde monumentale vloer te slopen in een pand dat bovendien in particulier bezit is.”

Fotograaf Wim Smits vertelt dat hij veel klanten op leeftijd heeft en die slecht te been zijn, en dat daarom de vloer naar het pasfoto-gedeelte vlak moet zijn. “Je kunt de mensen er niet bij op duwen. De vloer moet helemaal zo zijn als aan de voorzijde.”

Smits weet niets van een monumentaal gewelf. Hij is in de zomer in het pand geweest, samen met de eigenaar en een bouwkundige van de gemeente. “Het ging toen om te kijken wat er precies zit”, zegt Smits. “De eigenaar heeft gaten in de vloer laten boren en de bouwondernemer zei ‘dat kun je rustig verlagen’. De bouwkundige zou zich er in verdiepen en ik zou er nog over horen, maar ik heb niets meer vernomen.”

“Voor zover ik weet is er geen bijzonderheid”, zegt Makelaar Jeroen Zaagemans van Van der Wal Makelaars. “Er is een inventarisatie gemaakt en ik ken de inhoud van het rapport niet.” Zaagemans benadrukt dat er nog niks zeker is, aangezien er nog geen besluit van de gemeenteraad is. Eigenaar van het pand is Meine van der Wal (van Van der Wal Makelaars) die het pand in 2012 voor € 325.000 kocht, zo blijkt uit informatie van het Kadaster.

Gemeentewoordvoerder Trientsje van der Meer: “We zijn op dit moment aan het onderzoeken hoe we de vloer gaan egaliseren. Of dat helemaal, of bijvoorbeeld deels gaat gebeuren. Hierbij houden we rekening met de wensen van Wim Smits en natuurlijk de monumentale waarden in het pand.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda