Nieuws

Marco Poldervaart toch aan de slag in ?t Havenmantsje

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Meesterkok Marco Poldervaart heeft op advies van de gemeente een omgevingsvergunning aangevraagd voor de interne verbouw van het Havenmantsje tot horecagelegenheid.

Wethouder Maria le Roy meldde aan het begin van de raadsvergadering woensdagavond dat de ondernemer eveneens is begonnen met het betalen van achterstallige huur. Douwe ten Napel (CDA) reageerde opgetogen: “Leuk, dan wordt eindelijk duidelijk wat er wel en niet kan met het Havenplein.” Echter, het onderwerp kwam verder niet aan de orde in de vergadering. “Het is nu niet het moment om daar iets over te vinden”, zei burgemeester Paul Scheffer, die een schema had opgesteld en de vergadering kort wilde houden. Dat plan viel echter in duigen door de stroperige vergadercultuur van de raad, maar dat terzijde.

De kwestie Poldervaart in het Havenmantsje duurt nu ongeveer al drie jaar. In juni vertrok de topkok uit Harlingen en nestelde zich in Aalst waar hij Restaurant De Fuik overnam. De Gastronoom ging dicht en de topkok leek uit beeld. Maar Poldervaart heeft nog steeds een onderhuurrelatie met de gemeente.

“Ik weet nog niet hoe het afloopt”, antwoordt Poldervaart desgevraagd. “Maar ik laat dit nog niet glippen. Ik ben nog steeds van plan om er iets moois van te maken. Het college heeft mij geadviseerd een omgevingsvergunning aan te vragen en verder moeten we de procedure maar afwachten.” Hoe gaat het in Aalst? “Prima! Ik zit in de zon op het terras”, aldus de kok. In Harlingen bleef het deze week grijs en mistig.

Naar verluidt moest Poldervaart eieren voor zijn geld kiezen. De gemeente zou hem geconfronteerd hebben met een huurachterstand van ongeveer 60.000 euro over de afgelopen jaren. (De gemeente huurt het monumentale pand van de Rijksgebouwendienst voor 2000 euro per maand.) De achterstallige huur is een opmerkelijk hoog bedrag, aangezien de Rijksgebouwendienst halverwege 2010 de huur opschortte, zolang er geen activiteiten in het pand plaatsvonden. Een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst wil - na overleg met de gemeente Harlingen - geen mededeling doen over de huur. Poldervaart zou momenteel forse korting op de huur krijgen.

Overigens is er ook een vergunning afgegeven voor het pand van de voormalige Gastronoom. Er komt een winkel op de begane grond en op de eerste verdieping wordt een bovenwoning gerealiseerd.

|Doorsturen

BuienradarAgenda