Nieuws

Klankbordgroep: ?Maak schoorsteen afvaloven hoger?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Een hogere schoorsteen op de afvaloven van Omrin zal de concentratie van rookgassen vier keer lager maken. Dit zal onrust over de afvaloven wegnemen. Dat schrijft Jacob Reitsma, voorzitter Klankbordgroep REC, in een brief aan de Harlinger gemeenteraad. De klankbordgroep wil weten of de raad de procedure voor een hogere schoorsteen in werking wil zetten.

Omrin wilde aanvankelijk een hogere schoorsteen, maar deze paste niet in het bestemmingsplan. Omrin beloofde toen de zogenaamde virtuele schoorsteen. “De lucht stijgt nog wel vijftig meter door voordat-ie naar de zijkant gaat”, zei Omrins manager REC Seerp Bosch in een interview met de Harlinger Courant, toen het bouwterrein voor de oven nog een zandvlakte was.

“ledereen kan met eigen ogen zien dat de pluim niet opstijgt door de ‘virtuele pijp’, maar direct na het verlaten van de 44 meter hoge pijp in een vrij smalle bundel horizontaal uitwaaiert”, schrijft Reitsma in zijn brief, die vorige week op het stadhuis werd afgeleverd.

Reitsma legt uit dat het neerslaan van de rookgassen voor een groot deel wordt veroorzaakt door weersomstandigheden. Koude zeewind slaat neer boven het relatief warme land, onderschept de pluim uit de schoorsteen van de afvaloven en neemt de rookgassen mee naar beneden. De theoretische verspreiding van rookgassen wordt niet gehaald. “Het gevolg is een hogere concentratie en meer inademing van schadelijke stoffen.”

Dit wordt ook wel kustlijnfumigatie genoemd. De Groep Sarolea vraagt al enkele jaren - tevergeefs - aandacht voor dit verschijnsel. De Groep Sarolea bestaat uit enkele afvalovencritici vertegenwoordigd door advocaat Henri Sarolea. Zij lieten de Amerikaanse wetenschapper Henry Cole invliegen als getuigendeskundige in de milieuvergunningzaak voor de Raad van State. Zijn verhaal over kustlijnfumigatie werd echter aan de kant geschoven. Kennelijk was dat onterecht en de theorie wint nu dus terrein.

Stichting Afvaloven Nee vindt het een goed moment om de afvaloven te sluiten, schrijft zij in een opinieartikel in de HC van vandaag. “Omrin weet en beseft van meet af aan dat zo’n korte schoorsteen niet kan en dat de oven niet op deze plek gebouwd had mogen worden.”

Lees het volledige verhaal in de HC van vrijdag 22 maart.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda