Nieuws

Juridisch fonds Oud Harlingen groeit met de week


HARLINGEN ? In de afgelopen zes weken stortten vele honderden leden van de vereniging Oud Harlingen al meer dan 6.500 euro in een nieuw Juridisch Fonds. De bijdrage uit de eigen verenigingskas meegerekend staat de teller al op 8.500 euro. ?We krijgen elke week nog nieuwe giften binnen?, vertelt voorzitter Anneke Visser. ?Veel van onze leden vinden kennelijk, net als het bestuur, dat we juridisch steviger moeten staan, als het echt nodig is.?

Medio juli maakte de vereniging bekend in zee te willen met Alderse Baas Advocaten in Joure. Directe aanleiding was een aanvaring met de gemeente over een ‘omgevingsvergunning’ (bouwvergunning). Oud Harlingen diende ruim binnen de termijn bezwaren in tegen een plan voor een nieuwe aanbouw, maar de gemeente verzuimde die te behandelen. De aanvrager sloeg snel aan het bouwen en de vereniging had het nakijken. “Een werkgroep van Oud Harlingen bekijkt bouwtekeningen die bij de gemeente ter inzage liggen”, licht Anneke Visser toe. “Vraag daarbij is of het plan past binnen Harlingen als monumentenstad. Vaak is dat wel zo, in dit geval niet en dan maken we bezwaar. Dat moet dan natuurlijk wel behandeld worden.”

De vereniging maakt ook andere dingen mee. “Soms zien we op grond van de bouwtekening geen probleem, maar wordt het pand vervolgens anders verbouwd dan eerst op de tekening stond - soms zelfs met instemming van de gemeente. Daar letten we tegenwoordig dus ook op. In al dit soort gevallen willen wij voortaan sneller en professioneler kunnen reageren. Vandaar onze keus voor een advocaat die in bouwzaken gespecialiseerd is.”

In juli ontvingen alle ruim 1400 leden een acceptgiro met de vraag een gift te storten. “De zomervakantie stond net voor de deur, dus we twijfelden wel wat. Maar we wilden niet langer wachten. We hebben uit eigen middelen de eerste tweeduizend euro gestort en de respons vanuit onze achterban is ronduit geweldig. En nu veel mensen terugkomen van vakantie en hun achterstallige post doorwerken, verwachten we een nieuwe piek in het aantal giften.” Overigens kunnen ook niet-leden een bijdrage storten, benadrukt Anneke Visser. “De stad is van ons allemaal. Wie een steentje wil bijdragen om Harlingen mooi te houden is welkom, lid of niet. Giften blijven welkom op rekening 32.55.40.810 van Oud Harlingen onder vermelding van ‘Juridisch Fonds’.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda