Nieuws

Hifi in ?Dom van Almenum?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Monteurs van Mensonides Installatie zijn druk bezig om de geluidsapparatuur te vervangen van de Grote Kerk van Harlingen. De opdracht kwam van de Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente. Delen van de oude installatie stammen nog uit 1959. Niet echt meer van deze tijd.

De kerk is dan wel een monument, maar als de bezoekers en kerkgangers de diensten slecht kunnen horen, in deze mooie kerk, is er wel wat aan te doen in deze moderne tijd. Mensonides Installatie heeft de PTH Groep uit Kollumerzwaag gecontracteerd om het geluid in te regelen en af te stemmen op de akoestiek van de kerk. Dit is een precisiewerkje, omdat nagalm en vertragingstijden van het geluid een grote rol spelen in de hoge ruimte met dikke muren.
Men moet zich niet verbazen als men straks de predikant ook met een ‘headset’ op ziet preken. Dit is een microfoontje langs de wang dat veel directer de stem overbrengt bij gelijk blijvend volume. Het geeft de predikant ook veel meer bewegingsvrijheid.

In 2010 heeft Mensonides Installatie al aan de projectie-installatie gewerkt. Een projectiescherm komt vanachter het koorhek omhoog. Een beamer aan de Herenkraak projecteert het beeld op het projectiescherm. Daarnaast zijn in 2010 de psalmen- en gezangen-borden vervangen voor grote LCD televisies, waar door middel van een computer of blu-rayspeler niet alleen de liedteksten, maar ook videobeelden op geprojecteerd kunnen worden.
Wat super gelukt is, is dat de authenticiteit van de Grote kerk zo min mogelijk is aangetast. De apparatuur en schermen zijn waar mogelijk heel discreet weggewerkt. Twee mooie projecten door een Harlinger Installatiebedrijf met een tevreden college van Kerkrentmeesters.

|Doorsturen

BuienradarAgenda