Nieuws

Harlinger succes in Nederlandse betonwereld

Door Jeroen Pietersma
ROTTERDAM - Tijdens de nationale betondag gisteren in te Rotterdam, heeft sluis 0124 op IJburg Amsterdam, de prestigieuze betonprijs in de wacht gesleept. Het project is gerealiseerd door de zusterbedrijven Schuurmans Betonbouw en De Boer & De Groot Civiele Werken uit Harlingen. De Amsterdamse wereldprimeur is een doorbraak in het gebruik van beton in beweegbare waterbouwkundige constructies.

Begin 2009 heeft de aannemerscombinatie Schuurmans Betonbouw – De Boer & De Groot Civiele Werken de bouw van sluis 0124 aangenomen. Het bijzondere aan dit project is dat de sluisdeuren niet van hout of staal zijn maar van beton, wat een directe bouwkostenbesparing opleverde. “Betonnen deuren bleken bij dit type sluis zeer aantrekkelijk te zijn”, zegt directeur Jan Schuurmans van Schuurmans Betonbouw. Daarnaast vallen de onderhoudskosten lager uit dan die van de traditionele sluisdeuren.

Toen het werk opgedragen was, is de combinatie Schuurmans Betonbouw – De Boer & De Groot Civiele Werken op zoek gegaan naar een geschikte partner die de sluisdeuren zou kunnen maken. Haitsma Beton werd gevonden om de twee deuren van met RVS staalvezels versterkte hoge sterkte beton in Kootstertille te prefabriceren, waarna ze naar Amsterdam werden vervoerd.
“Het realiseren van de eerste betonnen sluisdeuren ter wereld is bij bouwend Nederland niet onopgemerkt gebleven waardoor we hebben besloten sluis 0124 aan te melden voor de hoog aangeschreven betonprijs,. Een prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt aan de meest toonaangevende projecten in de betonbouw”, aldus Maarten Reijgersberg, algemeen directeur De Boer & De Groot - Schuurmans Betonbouw. “Uit negen inzendingen voor de categorie ‘Constructies in de waterbouw’ werden twee inzendingen genomineerd die het meest in aanmerking kwamen voor de prijs in deze categorie.” De aspecten innovatie en duurzaamheid heeft de jury doen besluiten dat Sluis 0124 de terechte winnaar is.

|Doorsturen

BuienradarAgenda