Nieuws

Harlinger schrijft boek over nozems en jeugdbendes in Leeuwarden

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Hille Ouwe Bijlsma heeft, mede op aanraden van een paar bevriende oud-nozems, een boek geschreven over het ontstaan van de nozems, provo?s en de daaruit voortvloeiende jeugdbendes in de Friese hoofdstad. Bijlsma geeft het boek in eigen beheer uit en verkoopt het boek vanuit zijn woning aan de Bildtstraat. Het boek is tevens te koop bij drukker Flevodruk.

Het boek geeft een aardig tijdsbeeld van die wat schrale naoorlogse jaren, waarin de ouderen bezig waren om weer een redelijk bestaan op te bouwen. Daarbij verloren ze de kinderen wel eens uit het oog. Niet dat kinderen in de puberteit in die jaren makkelijker waren dan vandaag de dag. Al die jeugdige energie en hormonen moesten ergens een uitlaatklep vinden.
In het huidige tijdsbeeld zien we giga-feesten met drank- en drugsgebruik maar ook bierketen op het platteland en veel hangplekken waar nogal eens een schroeierige lucht omheen hangt. Maar in de jaren vijftig en zestig, vorige eeuw, ontbrak het heel duidelijk aan geld en aan maatschappelijk kader om als jeugd eens flink uit je dak te gaan. En dus liepen bij alle beschreven jeugdbendes de zaken langzaam maar zeker uit de hand en dat eindigde in ronduit criminele activiteiten, wat dan ook steevast na veroordelingen het einde van de jeugdbendes inleidde. Een zeer openhartig en informatief boek voor diegenen die willen weten hoe het alleemaal zo is gekomen en over die boevenstreken willen lezen.
Jan van der Molen

Het boek is door de schrijver in eigen beheer uitgegeven en is voor 20 euro te koop op zijn adres Bildtstraat 17 te Harlingen. Alleen op werkdagen tussen 17.00 uur en 17.30 uur. Bestellen kan via Hilleouwebijlsma@home.nl. Het boek is tevens te koop bij Flevodruk Harlingen (Kanaalweg 72). Bestellen kan ook via de website van Flevodruk: www.fh.nl.
Het is niet de bedoeling van de schrijver om aan deze beperkte oplage geld te verdienen. Indien verkoop van het boek het toch enige winst oplevert, zal dit worden gestort op rekening 128052813 van het Ronald McDonaldhuis in Leeuwarden.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda