Nieuws

Harlingen Seaport op randje faillissement

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De gemeente Harlingen staat op het punt 50.000 euro beschikbaar te stellen aan Harlingen Seaport, om een faillissement van het havenbedrijf voorkomen. Dat staat in een raadsvoorstel van het college van B en W. Met dit geld kan het havenbedrijf vooruit tot 1 mei.

De cvbv Westergo, de ontwikkelingsmaatschappij van de Harlinger industriehaven, zit op zwart zaad. Het geld van de gemeente Harlingen is een garantie benodigd voor verdere bedrijfsvoering van de ontwikkelingsmaatschappij. De gemeente wil deze garantie verstrekken tot 1 juni 2013.

De Harlinger gemeenteraad heeft eind 2011 ruim 160.000 euro beschikbaar gesteld om de benarde financiële positie van Harlingen Seaport te verlichten. Het havenbedrijf kon onder strikte voorwaarden aanspraak maken op dit geld. Aangezien de cvbv niet aan die voorwaarden heeft voldaan, zit al het geld nog in dit noodpotje. De garantie van 50.000 euro moet uit dit potje komen.

De gemeente wil het geld beschikbaar stellen onder voorwaarde dat er gewerkt wordt aan een nieuwe organisatievorm voor de cvbv met een nieuwe bedrijfsvoering. Verder wil de gemeente dat de provincie Fryslân weer aan boord komt. Als dit niet lukt, moet het garantiegeld terugbetaald worden aan de gemeente Harlingen. De gemeenteraad behandelt het voorstel op woensdag 9 januari.

|Doorsturen

BuienradarAgenda