Nieuws

Harlingen op eigen tempo verder met mogelijke herindeling

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De gemeente Harlingen gaat op eigen tempo verder met een verkenning van mogelijke fusie of samenwerking met andere gemeenten in Noordwest Friesland. Daarbij is een referendum onder de bevolking niet uitgesloten. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad vorige week bepaald, aan de hand van een collegevoorstel aan gevuld met een motie.

“We zijn eigenlijk niet zo’n fan van een referendum”, zei Hein Kuiken (PvdA). “Maar als er één gelegenheid is om er gebruik van te maken, dan is dat het meest ingrijpende besluit dat een gemeente kan nemen; dat de gemeente zichzelf opheft.” Een motie van Harlinger Belang, PvdA, Frisse Wind, D66 en Lijst Soolsma houdt de mogelijkheid tot een referendum open. Daarnaast willen deze partijen dat de gemeente zich niet laat haasten door de deadline van de provincie Fryslân (1 januari 2015). En fusiepartners moeten (financieel) doorgelicht worden. Zij vinden ook dat Harlingen een forse stempel op de toekomstige ontwikkelingen in Noordwest Friesland moet krijgen. CDA, ChristenUnie, SP, GroenLinks en VVD stemden tegen de motie.

De SP ging nog een stap verder met een eigen motie: eerst maar eens gemeenteraadsverkiezingen houden in 2014 en dan met een nieuw college van B en W en een nieuwe opdracht van de kiezer over herindeling aan de slag gaan. “Dat lijkt me niet in het belang van de Harlinger bevolking”, zei burgemeester Roel Sluiter. Stel dat omliggende gemeenten fuseren, zo schetste Sluiter, dan kan Harlingen later alleen nog aansluiten op andermans voorwaarden. Pieter Kraaima (SP) draaide het om: “Dan zeg je: jullie zijn nu groot genoeg om bij Harlingen te mogen aanschuiven.” De motie van de SP kreeg alleen steun van Frisse Wind.

Burgemeester Roel Sluiter concludeerde dat de motie van Harlinger Belang, PvdA, Frisse Wind, D66 en Lijst Soolsma op veel punten overeenkomt met het voorstel van het college; op eigen voorwaarden verder met een verkenning. Alleen SP en Arjan Oosterlaar (Frisse Wind) stemden tegen het collegevoorstel.
De gemeente gaat nu verder met een ‘stip op de horizon’. “Ik zou graag een opgaande zon willen zien”, zei burgemeester Sluiter. “Iets hoopvols. Maar dat moet nog ingevuld worden.” De gemeente gaat onderzoeken of een fusie of samenwerking met Noordwest-gemeente haalbaar is. Het gaat om Het Bildt, Menameradeel en Franekeradeel. Littensweradeel is inmiddels afgehaakt, maar Leeuwarderadeel heeft wel oren naar Noordwest Friesland. De gemeenten gaan nu kijken naar (on)mogelijkheden, voor- en nadelen en overeenkomsten en verschillen. In het najaar zal de gemeente het resultaat van de verkenning naar buiten brengen.

Overigens is het resultaat van de infoavonden over mogelijke herindeling niet representatief, maar zijn de avonden toch geslaagd, meldde Sluiter, omdat ze ruime bekendheid aan het onderwerp en de discussie hebben gegeven. 102 Mensen hebben een schriftelijke reactie ingediend: 22 zijn voor zelfstandig blijven, 31 voor een fusie en 39 voor intensieve samenwerking met omliggende gemeenten (tien reactie waren onduidelijk).
De poll op de website van deze krant over herindeling trok 922 stemmers. Op de vraag ‘moet Harlingen fuseren?’ antwoordde 26% ‘ja’. En 48% zei ‘nee’. De rest, 26%, stemde voor ‘eerst maar samenwerken’.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda