Nieuws

Friesland krijgt tweede ambulanceboot

Door Jeroen Pietersma
SNEEK - Er komt een tweede ambulanceboot voor de Friese wateren. De eerste boot werd in 2008 door het Antonius ziekenhuis ge?ntroduceerd. Vanuit de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten kan de boot bij spoedgevallen worden opgeroepen. Dus gaat het niet alleen meer om inzet tijdens evenementen. Het grote voordeel van de boot is dat hulpverleners midden op het water eerder ter plekke kunnen zijn en daardoor eerder hulp kunnen verlenen.

De ambulanceboten worden bemand door speciaal opgeleide (vrijwillige) schippers. Hierbij gaat het om medewerkers van het Antonius Ziekenhuis en watersport gerelateerde bedrijven uit Sneek. Verder wordt de boot bemand door een ambulanceteam van Ambulancezorg Fryslân. De boot heeft dezelfde apparatuur aan boord als een gewone ambulance. De nieuwe ambulanceboot wordt vandaag gedoopt in Snee. Zondagmiddag 8 juli kan het grote publiek kennismaken, als de boot wordt gepresenteerd in Leeuwarden tijdens de opening en eerste races van de Energy Solar Challenge.

De nieuwe boot is een zogenoemde RIB, rating B (Rigid Inflatable Boat). Het gaat om een boot met een harde romp en een met lucht gevulde tube eromheen. Die tube zorgt er voor dat de energie van de golven wordt opgevangen én dat het drijfvermogen stabiel blijft. Vandaar dat dit type boot uitermate geschikt is voor vervoer van hulpbehoevenden. ‘Rating B’ geeft aan dat hij geschikt is voor zeereizen met windkracht 8 en een golfhoogte tot 4 meter. De boot is voorzien van een Honda-motor van 200 pk.

|Doorsturen

BuienradarAgenda