Nieuws

Een kijkje in de duurzame keuken van Flevodruk Harlingen

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Flevodruk Harlingen kreeg vorige week woensdag een gezelschap van veertig personen op bezoek. Het betrof medewerkers van de Milieuadviesdienst en een aantal Friese wethouders, die een milieutour maakten langs diverse duurzame projecten in Friesland. Ook een bezoek aan Flevodruk was hierin opgenomen. De bezoekers kregen tijdens een rondleiding door het bedrijf informatie over de bijdrage van Flevodruk aan een duurzaam milieu.

Een leuk en informatief uitje, dat was de insteek van de milieutour die door een aantal medewerkers van de Milieuadviesdienst en een aantal Friese wethouders door Friesland werd afgelegd. De Milieuadviesdienst is een professioneel dienstverlenend en uitvoerend samenwerkingsverband van vijftien Friese gemeenten dat (semi-)overheden adviseert en motiveert om gezamenlijk de kwaliteit van de leefomgeving te behouden en te verbeteren. De organisatie is gevestigd in Leeuwarden. ??Na een kort welkom werd het gezelschap opgesplitst in vier groepen om binnen een uur rondgeleid te worden door het bedrijf. De bezoekers hanteerden een strak schema en na een bezoek aan Harlingen stond een bezoek aan Stiens op het programma. Vanuit de groep was er vooral interesse voor milieu en dat was dan ook de insteek van de rondleiding: hoe draagt het bedrijf bij aan een duurzaam milieu. De bezoekers werd verteld dat Flevodruk Harlingen een allround drukkerij is, wat best bijzonder is. Veel drukkerijen specialiseren zich namelijk in een bepaalde druktechniek. Flevodruk Harlingen kan een breed pakket van diensten leveren en niet veel drukkerijen kunnen dat. Hierdoor vult het bedrijf een gat in de markt op. Klanten komen uit het hele land, zo worden onder andere voor Rotterdam diverse wijkkranten gedrukt. ??Flevodruk Harlingen bezit een ISO 14001-certificaat. Dit certificaat houdt onder andere in dat het bedrijf milieuvriendelijk drukt en geen milieuonvriendelijke middelen gebruikt. Tevens is Flevodruk Harlingen FSC-gecertificeerd. Wat inhoudt dat het papier dat gebruikt wordt gemaakt is van bomen die afkomstig zijn uit beheerde bossen. Waar zorgvuldig gekapt wordt met respect voor mensen, planten en dieren. Ook maakt Flevodruk Harlingen gebruik van CO2 neutraal vervaardigd papier. Dit papier bestaat voor honderd procent uit oud papier. Het papier wordt in de fabriek met de minimale CO2-uitstoot van 79 kilo per ton gefabriceerd. Ter vergelijking: bij de productie van papier uit nieuwe vezels komt 500 tot 750 kilo CO2 per ton vrij.
Afval wordt bij Flevodruk Harlingen goed benut. Gezien de grote hoeveelheid snijafval waar het bedrijf mee te maken heeft, is men onlangs overgegaan tot de aanschaf van een speciale container van Van Gansewinkel waarin het afvalpapier wordt samengeperst. Hierdoor hoeft de container minder vaak geleegd te worden. Al dat samengeperste papier wordt verzameld en als ingrediënt voor nieuw gerecycled papier gebruikt. Op deze manier wordt de kringloop gesloten en ontstaat een afvalvrij drukproces. Ook doet het bedrijf aan afvalscheiden. Flevodruk Harlingen gebruikt steeds vaker milieuvriendelijke inkt en bijna alle machines draaien alcoholvrij. Daarnaast onderzoekt Flevodruk Harlingen de mogelijkheden van zonnepanelen op het dak en het gebruik van Waddenstroom.
Naast al deze duurzame informatie die tijdens de rondleiding verteld werd, keken de bezoekers rond in de drukkerij en kregen zij uitleg over de werking van de diverse machines. De bezoekers waren geïnteresseerd en stelden veel vragen. Tot slot kwam iedereen nog even bij elkaar en werd Flevodruk Harlingen bedankt voor de rondleiding. Vervolgens vertrok het gezelschap met een kleine attentie en de Duurzaamheidskrant om onderweg te lezen per bus richting Stiens. De Duurzaamheidskrant is in oktober door Flevodruk Harlingen uitgebracht in samenwerking met de gemeenten Franekeradeel, Harlingen, Littenseradiel en Menameradiel, waarin verschillende aspecten met het thema ‘duurzaamheid’ aan de orde komen. ?

|Doorsturen

Buienradar



Agenda