Nieuws

Amerikaans rapport ?vernietigend? voor rekenmodel afvaloven

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Amerikaans onderzoek naar neerslaande rookgassen is ?vernietigend? voor een rekenmodel van KEMA dat voor de Harlinger afvaloven is gebruikt. Dat stelt advocaat Henri Sarolea, die enkele tegenstanders van de afvaloven vertegenwoordigt.

Volgens een rapport van de Amerikaanse wetenschapper Henry S. Cole is er in Harlingen sprake van kustlijnfumigatie: door de overgang tussen land en water kan rook uit de afvaloven neerslaan in de omgeving. Volgens Sarolea, die een concept van het rapport heeft, maakt het korte metten met een rekenmodel van KEMA dat door Omrin en de provincie Fryslân is gebruikt. Volgens KEMA speelt kustlijnfumigatie geen rol van betekenis.

Sarolea heeft verder een onderzoeksrapport van de Canadese wetenschapper P.K. Misra. Ook deze onderzoeker sabelt het rekenmodel van KEMA neer. De advocaat wil de rapporten van beide wetenschappers gebruiken bij de behandeling van de milieuvergunning van de afvaloven voor de Raad van State, op maandag 6 februari.

Zijn cliënt Johan Bloem zette een inzamelingsactie op om het onderzoek door de buitenlandse experts te bekostigen. De actie heeft inmiddels bijan 3000 euro opgeleverd; min of meer voldoende om de onderzoekers te betalen. Bloem wil echter één of beide experts invliegen als getuige-deskundige. Daartoe doet hij een oproep in een ingezonden brief in de HC van vandaag. Hij heeft tevens de gemeente Harlingen, de provincie Fryslân en Omrin benaderd voor financiële steun.

|Doorsturen

BuienradarAgenda