Zeerobben punt tegen koploper Blauw Wit ‘34

In de subtop van het zaterdag amateurvoetbal valt er in de “steden derby” tussen Leeuwarden en Harlingen veel te genieten. Een gehavend Zeerobben sleept in de slotfase toch nog een verdiend punt over de eindstreep, nadat ze een 3-1 voorsprong alsnog verspeelde in de 80e minuut. Beide teams waren na afloop tevreden met het punt en daar was veel voor te zeggen. Toch was er een winnaar op het Oostersportpark in Harlingen: Namelijk het talrijke publiek, dat getrakteerd werd op veel mooie doelpunten, soms goed voetbal en aanprekende strijdlust.

Kick-start

De wedstrijd was koud begonnen, of de 1-0 kon al op het scorebord. Over rechts kwam Koen Attema vrij door en zijn scherpe voorzet werd door David van der Pol op juiste waarde ingeschat. Met een echt spitsendoelpunt zette hij Zeerobben al vroeg op voorsprong. Daarna namen de Leeuwarders het initiatief en werd de Harlingers teruggedrongen. Tot echte kansen leidde dit echter niet. In de counter maakte David van der Pol, na 18 minuten, zijn tweede doelpunt en zorgde daarmee voor 2-0. Brent de Groot was de aangever en David maakte gebruik van zijn lichaam en mocht door van scheidsrechter Brinkman. Van der Pol kapte zijn directe tegenstander uit en plaatste beheerst bal langs keeper Wilpstra. Kort hierna kwam Blauw Wit terug in de wedstrijd, ietsje fortuinlijk kreeg Wiebe Bakker de bal op zijn wreef en snoeihard betekende dat 2-1. Hierna was het duel tot de rust in evenwicht met kansjes over en weer. Higor da Silva, weer helemaal terug van weggeweest, behield het overzicht en lanceerde linksback Armando Zwart. Zijn voorzet werd door David op de lat geknald. De 3-1 kwam op een fantastische wijze alsnog tot stand. Tot twee keer toe kwam Brent de Groot, na subtiel aangeven van David, tot de achterlijn. Hij goochelde de eerste keer langs twee verdedigers en via de tegenstander net over. De tweede keer lukte hem dat opnieuw, nu werd het echter onreglementair gestopt. De toegekende vrije trap vanaf rechts van de zestien werd door Armando Zwart, à la Lasse Schöne, met zijn linkspootje in de bovenhoek geplaatst. Onbereikbaar voor de ingevallen doelman Stijn Riedstra. Ondanks aandringen van de koploper bleef de stand tot rust ongewijzigd.

Inzet beloond

Zoals je verwachten mocht, kwam Blauw Wit getergd uit de startblokken om het gat van twee doelpunten zo snel mogelijk te dichten. De thuisclub hield tot de 60ste minuut stand en had zelfs bij een uitval de marge groter kunnen maken. De bezoekers kregen via Bob Schepers een uitgelezen kans, te wild overgeschoten. Toch moest de defensie het hoofd buigen. Een klutsbal bleef in bezit van Dion Rooze, in combinatie met Bakker kwam de bal voor de voeten van Floris Boonstra en hij faalde niet 3-2 en nog een half uur te spelen. Dat beloofde niet veel goeds. De druk op het doel van Jacob de Vries zorgde voor hachelijke situaties. Met enig geluk bleef de gelijkmaker uit. Schepers had  3-3 op zijn schoen. Usakof Pavel vanaf links scherp voorlangs. Uit een corner leek Bas Koetstra binnen te koppen, maar Tim Oosterbaan voorkwam op spectaculaire wijze een goal, door de bal uit de kruising te koppen. Met nog tien minuten te spelen kwam dan toch de verdiende gelijkmaker.  Een misverstand in de verdediging stelde Wiebe Bakker opnieuw in de gelegenheid om de bal langs Jacob de Vries te schuiven. Beide teams kregen hierna nog de kans om de overwinning binnen te slepen. Yander Zandbergen was dichtbij, maar zijn inzet op aangeven van Armando Zwart, ging net over. Jacob de Vries zorgde met een degelijke redding ervoor dat in ieder geval één punt in Harlingen zou blijven.

Vertrouwen

Na drie nederlagen voor de winterstop, waren de groen witten wel toe aan een aansprekend resultaat. En dat hebben ze gevonden in een enerverend duel tegen de topper uit Leeuwarden. De as van het tam, Patrick Amels - Dylan Drent - Kristian Feenstra, waren geblesseerd. Een aderlating, die vooraf de twijfels over de kansen versterkten. Koen Attema, Tim Oosterbaan en Armando Zwart waren meer dan waardige vervangers. Er stond een team, dat met strijdlust en voetbalkwaliteit zich kon meten met de top van de eerste klasse. Het vertrouwen in de toekomst is toegenomen. Wat algemeen al werd aangenomen, bewees deze prestatie, dat Zeerobben kwaliteit genoeg heeft om zich te meten met de rest van de tegenstanders. Vol goede moed op naar Damwoude volgende week  voor het  zes-punten duel tegen Broekster Boys.

Scoreverloop: 1-0 David van der Pol (2 min.); 2-0 Van der Pol (18 min.); 2-1 Wiebe Bakker (23 min.); 3-1 Armando Zwart (38 min.); 3-2 Floris Boonstra (60 min.); 3-3 Bakker (80 min.)

Zeerobben: Jacob de Vries; Brent de Groot; Godert Attema; Jordy Torenbeek; Armando Zwart; Adnan Jarjour (89 m. Ane Schaap); Koen Attema; Tim Oosterbaan; Higor da Silva; David van der Pol; Yander Zandbergen (83 m. Jeffrey Draaisma)