Zeerobben pakt z’n eerste driepunter in Dokkum

Zeerobben kan weer lachen, daar waar het de afgelopen vijf wedstrijden met een rimpel in het voorhoofd huiswaarts keerde. Was de overwinning verdiend? Over z’n geheel genomen gaat de winst terecht mee naar Harlingen. Maar o, o, o het kwartje had net zo goed weer de andere kant op kunnen rollen. Gelukkig bleef dat scenario Zeerobben bespaard. Werd er in de voorgaande partijen in de slotfase punten ingeleverd, vandaag was het juist omgekeerd. Maar weer op ogenblikken, dat er een surplus aan kwaliteit vertoond werd (eerste half uur), bleef de beloning in de vorm van doelpunten beperkt tot slechts één doelpunt. Met als gevolg, dat de Dokkumers terugkwamen in de wedstrijd en het dus tot de laatste minuut spannend bleef.

Zeerobben verzuimde afstand te nemen van BeQuick en dat zorgde voor een spannende slotfase. (Foto: Bert Drent)

Zeerobben eerste half uur niet te stuiten

De eerste minuten beloofden al twee aanvallend ingestelde teams. Kort na elkaar mochten de Dokkumers twee corners nemen. Zeerobben nam het initiatief hierna over en verdubbelde het aantal corners tot vier. Het overwicht leverde wel mogelijkheden op voor de bezoekers, maar weer net niet. Tot in de dertiende minuut Kristian Feenstra een opmars door het midden begon en de combinatie zocht met Higor da Silva. Da Silva rondde deze één-twee fraai af, 0-1.

Hierna regen de kansen voor de groenwitten zich aan een. Marcel Visser op de ontketende Higor da Silva in één keer op de slof net naast. Dylan Drent, ouderwets op dreef, soleerde vanaf rechts het strafschopgebied binnen, maar links is niet zijn beste been. Over links was Da Silva niet te houden voor zijn opponent, zijn voorzet tikte Julian Zeinstra net naast. Breed op Drent, van Kristian Feenstra, een herhaling van zetten, opnieuw dat linker pootje net naast. Patrick Amels kopte uit een corner binnen, maar een verdediger schampte de bal tot de volgende hoekschop. Een foutieve pass van de laatste man werd snel overgenomen door Drent, zijn vervolg op Da Silva leverde een honderd procent kans op, jammer genoeg weer niet. De druk en dreiging bleef, maar gescoord werd er niet. Zou dit weer zo’n wedstrijd worden van net niet?

Gas terug

Na een half uur spelen kroop Be Quick Dokkum wat uit zijn schulp. Janco Wiersma gleed langs zijn bewaker en leverde een puike voorzet af, Godert Attema verlengde de bal tot corner. Zeerobben moest noodgedwongen wat gas terugnemen en daarvan maakten de gastheren gebruik, al bleef de passing slordig. Ook Zeerobben begon te grossieren in slordigheden. In de slotminuut had Jordy Torenbeek uit een corner de 0-2 kunnen scoren, slechts enkele centimeters over.

Zeerobben laat BQD in de wedstrijd terugkomen

De tweede helft was nog geen minuut oud, of Patrick Amels leek te scoren uit een hoekschop, keeper Kooistra stond op de juiste plek. Er ontspon zich een strijd op het middenveld, waaruit BQ Dokkum dreigender werd. Toch viel de gelijkmaker als donderslag bij heldere hemel. Higor da Silva was net uitgevallen met een vervelende schouderblessure en Zeerobben stond even met tien man. De organisatie ontbrak en Be Quick maakte daarvan optimaal gebruik. Vanaf links kon Janco Wiersma inlopen op een strakke voorzet en liet Jacob de Vries kansloos met een harde schuiver, 1-1.

Wakker geschrokken trokken de groenwitten via de ongrijpbare Drent ten aanval, op zijn scherpe voorzet kon Julian Zeinstra, goed verdedigd, geen gevolg geven. Ook David van der Pol verslikte zich in een voorzet van Drent. Een één-tweetje van Zeinstra met Feenstra verzandde in een sterk blok verdedigers. In de tegenaanval kreeg Janco Wiersma de beste kans voor de thuisclub, van rand strafschopgebied schoot hij naast.

Langste adem

De wedstrijd dreigde hierna een pokerspel te worden, wie heeft de langste adem. Beide teams hadden alle energie al in de strijd geworpen en er ontstonden aan beide zijden grote open ruimtes, wat gevaar betekende in de omschakeling. De Harlingers maakten hiervan het beste gebruik. Kristian Feenstra behield de rust en het overzicht en stuurde Dylan Drent met een subtiel steekpassje de zestien binnen. Met een lage harde voorzet ging de bal nog wel aan Van der Pol voorbij, maar de voor de moegestreden Julian Zeinstra ingevallen Armando Zwart wist wel raad met dit buitenkansje, snoeihard schoot hij de 1-2 binnen. Met nog vier minuten (+ 3 minuten extra) te gaan, trokken de zielsblije Robkes de verdiende overwinning over de eindstreep.

Weer wat lucht voor Zeerobben

Toch nog onnodig billenknijpen voor iedereen, die de groenwitten een warm hart toedragen. Geen afstand nemen van je onderliggende tegenstander leek opnieuw punten te gaan kosten. Gelukkig bleven de mannen van trainer Postma nu wel aan de goede kant van de score. Verdiend, zeker gezien het eerste deel van dit duel. De grote supportersschare uit de Friese havenstad slaakte een zucht van verlichting, toen de correct fluitende referee Lips voor het einde floot. Volgende week maar weer thuis tegen vv Groningen.

Scoreverloop: 0-1 Higor da Silva (13 min.); 1-1 Janco Wiersma (62 min.); 1-2 Armando Zwart (81 min.)

Zeerobben: Jacob de Vries; Albert Beuker; Jordy Torenbeek; Patrick Amels; Godert Attema; Marcel Visser; Kristian Feenstra (83 min. Ane Schaap); David van der Pol; Higor da Silva (60 min. Brent de Groot); Julian Zeinstra (76 min. Armando Zwart); Dylan Drent