Zeerobben kan geen potten breken tegen kampioen Buitenpost

In een kampioenswedstrijdwaardige ambiance op het Oostersportpark zet Buitenpost binnen vier minuten de wedstrijd op zijn kop. De verwikkelingen rond de dertigste minuut gaat bijna elk voorstellingsvermogen te boven. Dylan Drent 27e minuut 1-0, Rob Dijkstra 28e minuut 1-1, Rudmer Loonstra 30e minuut 1-2, 31e minuut Rolf Dijk 1-3. Deze klap is Zeerobben niet meer te boven gekomen en in de slotfase maakt Buitenpost het voor zijn talrijk meegereisde fans alleen maar mooier en hield de thuisclub open huis.

De verdedigers van Zeerobben had de handen meer dan vol aan de aanvallers van Buitenpost. (Foto: Frans Bode)

Black-out Zeerobben brengt Buitenpost in zetel naar de titel

Tot het bovengenoemde scenario was de wedstrijd aardig in evenwicht. Je mag zelfs stellen, dat Zeerobben in de 27e minuut verdiend op voorsprong kwam. Al in de eerste minuut was Yander Zandbergen kansrijk na een voorzet van Higor da Silva, een verdediger blokte zijn inzet. En elke tweede bal was voor de gastheren. Buitenpost leek toch last te hebben van de stress behorende bij dergelijke belangrijke momenten in hun voetbalgeschiedenis. Na de 1-0 van Dylan Drent, foute kopbal terug op doelman Van der Meulen, ging eigenlijk alles mis in de anders zo solide defensie van de groen witten. Het bijzondere aan deze black-out lag in het feit, dat de aanstaande kampioen binnen vier minuten de wedstrijd een totaal ander aanzien gaf. Twee keer van de achterlijn teruggetrokken voorzetten werden vakkundig afgemaakt. De derde treffer kwam tot stand uit een schermutseling op de rand van de zestien, waaruit Buitenpost als winnaar tevoorschijn kwam. Mooie doelpunten, daar niet van, maar onbegrijpelijk dat je in zo’n kort tijdsbestek drie keer in de fout gaat. En vergelijk met de heenwedstrijd gaat dan ook volledig mank. Toen tegenhouden en nu meevoetballen op niveau, toen bijna geen kans weggegeven nu was elke kans/mogelijkheid een doelpunt. De schade bleef gelukkig voor Zeerobben tot deze doelpunten beperkt in de eerste helft.

Hattrick Rolf Dijk breekt het verzet van Zeerobben

Na de thee kwam een herboren thuisclub op het veld. Er werd weer strijd geleverd en Zeerobben mocht het initiatief nemen van de bezoekers. Tot grote kansen resulteerde dit echter niet. De ervaring binnen de gelederen van de nieuwbakken hoofdklasser zorgde voor geen of weinig paniek en ze kwamen er met regelmaat ook gevaarlijk uit. Bij één van deze tegenstoten was het opnieuw Rolf Dijk, die fraai de wedstrijd in het slot gooide. Dachten de mannen van Arjen Postma nog kans te maken op een goed resultaat met een Anschlusstor, dan werd deze gedachte door deze 1-4 om zeep geholpen. Toch leefde de hoop even op toen Dylan Drent een perfecte vrije trap naar de rechterbovenhoek transporteerde, met een fabelachtige redding voorkwam Van der Meulen de 2-4. Beide teams namen gas terug en Zeerobben wisselde met het oog op de komende drie duels nog een tweetal basisspelers. In de laatste tien minuten was de scherpte in de verdediging verdwenen en liep de stand op het scorebord nog op tot 1-6. Rolf Dijk maakte zijn hattrick na een één tweetje met J.J. Visser nog vol en dezelfde Joost Jesse Visser mocht van de overigens goed leidende scheidsrechter Assink doorgaan waar zijn assistent-scheidsrechter voor buitenspel vlagde en de gehele achterhoede pas op de plaats maakte. Meteen na dit doelpunt maakte de referee een einde aan deze ongelijke strijd en barstte er een geweld van lawaai los over het Oostersportpark en vierden de mannen van René van der Weij de eerste vreugdefeesten samen met hun supporters aan de zijlijn.

In alle rust voorbereiden op slotstuk

Voor Zeerobben viel er dus geen eer te behalen tegen een sterk collectief met razendsnelle en technisch balvaardige aanvallers en middenvelders. Maar heel even hadden de Harlingers het idee, dat er iets te halen viel. Binnen vier minuten waren ze al een illusie armer. De welgemeende felicitaties stroomden binnen op de twitter. Natuurlijk wenste Zeerobben de terechte kampioen ook veel succes toe in de hoofdklasse. Voor de groen witten wacht nog een spannend slot van deze tot nu toe opmerkelijk verlopen competitie. Drie wedstrijden voor het einde valt er nog geen pijl op te trekken welke ploeg zal degraderen en welke twee gedoemd zijn in de nacompetitie te moeten spelen om hun eerste klasserschap veilig te stellen. Voorlopig heeft de selectie drie weken geen verplichtingen buiten de gebruikelijke trainingen. Winsum uit op 12 mei is de eerste volgende wedstrijd.

Scoreverloop: 1-0 Dylan Drent (27 m.); 1-1 Rob Dijkstra (28 m.); 1-2 Rudmer Loonstra (30 m.); 1-3 Rolf Dijk (31 m.); 1-4 Dijk (67 m.); 1-5 Dijk (82 m.); 1-6 Joost Jesse Visser (89 m.).

Zeerobben: Jacob de Vries; Godert Attema (46 m. Frank ten Hoeve); Brent de Groot; Pieter Westra; Pim Bleichrodt; Albert Beuker; Dylan Drent; Marcel Visser; Abdul Boundati (75 m. Frank Pietersma); Higor da Silva; Yander Zandbergen (70 m. Armando Zwart)