Zeerobben–Blauw Wit 3–2

Zeerobben haalt winst bij de helsdeuren weg

Oh, oh wat was het spannend. Wie van Zeerobben gaf na de eerste helft nog één cent voor een goed resultaat. Met 0-2 de rust in en uitgezonderd de eerste tien minuten niet in de wedstrijd geweest. Een tumultueus en zenuwachtige start van deze cruciale strijd om behoud van het eerste klasse-schap leverde alles wat bij een dergelijke strijd naar boven komt, met als winnaar in het eerste bedrijf de gasten uit Leeuwarden. Al verloren ze wel hun doelman Wilpstra na een onbesuisde actie van Higor da Silva. Maar met vertrouwen gingen de blauw-witten aan de thee. Dat het toch anders uitpakte was te danken aan de strijdlust van het collectief en de klasse van een aantal spelers van een herrezen Zeerobben.

Al in de beginfase kregen beide teams de mogelijkheid op voorsprong te komen. In de tweede minuut uit een vrij trap kopte Floris Boonstra snoeihard naast. Uit een doorgeschoten bal haalde Dylan Drent het hoogste rendement, want zijn scherpe voorzet bereikte de inlopende Yander Zandbergen. Zijn inzet werd uitstekend gepareerd door Kevin Wilpstra. Uitblinker in de eerste helft, Bob Schepers, soleerde langs de zestien. Keeper Theo Nota stond op juiste plek. Uitstel van executie, want een paar minuten later van de rechterkant een harde voorzet van Schepers. Pech dat Nota de bal niet goed verwerkte en pardoes binnen viel, 0–1.

Op een dieptepass ging Higor da Silva onverantwoord hard in en doelman Wilpstra ging behoorlijk onderuit. Even leek het er op, dat hij dermate ernstig geblesseerd was, dat spoedhulp noodzakelijk was. Gelukkig voor hem bleken er na controle geen ernstige kwetsuren te zijn, hij kon weer een beetje lachen, maar wel als een boer met kiespijn, zeker gezien het eindresultaat.

Boogballetje

Zijn vervanger Dennis Dykstra had al een helft in het vijfde gekeept, maar kweet zich formidabel van zijn taak als invaller. Na een oponthoud van ruim een kwartier gaf leidsman Gils weer groen licht. Na de hervatting zou je verwachten, dat de groen-witten het heft in handen zouden nemen. Niets was minder waar. De kansen waren voor de gasten. En het duurde niet lang, voordat ze hun voorsprong uitbreidden. Een onschuldig lijkende, hoge bal werd door miscommunicatie gemist en Wiebe Bakker maakte gebruik van dit misverstand en maakte met een simpel boogballetje 0–2. De gastheren waren de kluts kwijt en de kansen waren dan ook voor de tegenpartij. Mede dankzij goed keeperswerk van Theo Nota bleef de schade tot de rust beperkt. Wie gaf nog een cent voor de kansen van Groen-wit?

Toen de eerste mogelijkheid opnieuw voor de bezoekers was, voorkwam Nota een grotere afgang. Wakker geschud herpakte Zeerobben zich en het heilige vuur was terug in de equipe van trainer Postma. Er ontstonden kansen voor de in de spits geposteerde Marc Reussing. Na een goede actie van Higor da Silva kwam hij een teenlengte te kort. Een een-tweetje met Marc leverde een harde poeier van Kristian Feenstra op de lat. Het zou toch niet weer een net-niet-wedstrijd worden. Gelukkig lachte het geluk de Harlingers toe na een corner van Drent. Invaller-doelman Dykstra liet de bal los en Pieter Westra prikte de bal in het net, 1–2 . Er was weer van alles mogelijk en het publiek ging ook achter de thuisclub staan. Deze ondersteuning hadden ze net nodig om de druk op te voeren op de Leeuwarder defensie. Na een soloactie van Da Silva ontstond er een heuse scrimmage in het doelgebied, de correct leidende Gils had echter een overtreding van een aanvaller geconstateerd.

Knaller

Met een alles-of-niets-offensief, achterin één-op-één en Abdul Boundati als extra aanvaller, kwam Zeerobben mede dankzij Boundati op 2–2. Marc Reussing legde de voorzet van Abdul panklaar voor Dylan Drent en die had er geen moeite mee. Met een gelijkspel zou Zeerobben niet zoveel opschieten. Drie punten waren onontbeerlijk om de dans om de laatste plaats te ontkomen. Met nog een kwartier te gaan was een katachtige reactie van Dykstra noodzakelijk op een knaller vanaf de zestien van Marcel Visser, dit na goed voorbereidend werk van de weer met name in de tweede helft ouderwets spelende Kristian Feenstra.

Met nog tien minuten te gaan soleerde Higor da Silva het strafschopgebied binnen, hij leek gestuit te worden maar kreeg de bal toch nog bij Pieter Westra en die frommelde met enig fortuin de 3–2 binnen. In de laatste minuten van de wedstrijd probeerde Blauw Wit ’34 van alles om de gelijkmaker te forceren. Een aantal vrije trappen werd door de verdediging buiten de zestien gewerkt en zelfs een ongelukkige kopbal van Westra verdween tot opluchting van de gehele Zeerobbenaanhang via de paal naast. Met een gejuich van ontlading van de opgekropte spanning begroetten de op het tandvlees spelende Harlingers het eindsignaal van scheidsrechter Gils. De noodzakelijk drie punten werden verdiend over de eindstreep getrokken.

Alfred Hitchcock zou geen spannender scenario hebben kunnen schrijven voor de laatste wedstrijddag in de eerste klasse E. Mede dankzij de verrassende winst van Balk bij nummer twee Drachtster Boys en de verbazingwekkende revival van rode lantaarndrager VEV blijft de spanning en is het lot ook voor de op de zevende plaats belandde groen-witten tot het einde onzeker. Rechtstreekse degradatie is niet meer mogelijk, maar voor de rest is alles nog mogelijk. De complimenten gaan natuurlijk uit naar het volledige team en de begeleiding, die vanuit een schier onmogelijke achterstand toch de rug wisten te rechten en de overwinning terecht uit het vuur wisten te slepen. Met onversaagde inzet en eindelijk ook weer de herkenbare individuele klasse kan en mag het eigenlijk niet meer misgaan. Zeerobben kijkt reikhalzend uit naar het laatste duel in Haren tegen Gorecht.

Scoreverloop: 0 – 1 (18 min. eigen doelpunt) ; 0 – 2 (31 min. Jens de Jager); 1 – 2 (62 min. Pieter Westra) ; 2 – 2 (71 min. Dylan Drent) ; 3 – 2 (82 min. Marc Reussing).

Zeerobben: Theo Nota; Brent de Groot (65 min. Abdul Boundati); Pim Bleichrodt (46 min. Godert Attema); Marcel Visser; Kristian Feenstra; Albert Beuker (75 min. Frank ten Hoeve); Yander Zandbergen; Higor da Silva; Dylan Drent; Pieter Westra; Marc Reussing.