Sport

Vier Nederlandse titels en drie Nederlandse records voor Wytse Broekstra
Fantastisch Nederlands Junioren Kampioenschap voor Tycho, Sven en Wytse

Traditiegetrouw zijn in de eerste week van december de Nederlandse Junioren Kampioenschappen (NJK) korte baan (25 meter bad) zwemmen in het Pieter van den Hoogenbandzwembad in Eindhoven. ZV De Vikings kwam op vrijdag 8 december t/m zondag 10 december in actie met Tycho Wienbelt (Junior 2), Sven Koornstra (Junior 3) en Wytse Broekstra (Junior 4).

Tycho Wienbelt

Voor Tycho was het als debutant op het NJK een meer dan voortreffelijk toernooi. Alle Junior 1-2 zwemmers deden mee een meerkampklassement. Over drie dagen moest er tien afstanden worden gezwommen. De beste vijftig zwemmers hadden zich gekwalificeerd voor het NJK. Met een 23ste plaats voor Tycho was dit een erg goed resultaat. Tycho verbeterde keer op keer zijn pr op de verschillende zwemafstanden met meerder seconden, waarbij de 200 meter rugslag (2.35.71) een verbetering van 26 seconden opleverde en de 200 meter schoolslag (2.54.75) maar liefst bijna 40 seconden!

Tycho was dit weekend de ‘zwemmaat’ van Mathijs de Wit (zwemclub KSN). ZV De Vikings zat met OC Drachten in een huisje in Mierlo, waar Mathijs de Wit ook bij aangesloten was. Beide jongens trokken deze drie dagen met elkaar op. Mathijs de Wit won het meerkampklassement Junior 1-2.

 

Sven Koornstra

In de klasse Junioren 3-4 moest Sven als derdejaars junior aan de bak. Dit deed hij met verve. Sven moet altijd even op stoom komen in een race en gaat dan met de snelsten mee. Op de beide schoolslagen (100 en 200 meter) werd met een vijfde en vierde plek net geen medaille gehaald. Wel werd op beide afstanden een dik pr genoteerd (1.07.41 om 2.26.33). De vrije slag, 200 en 400 meter, werd in een tijd van 2.01.55 (pr) en 4.17.09 netjes gezwommen. Op de 400 meter wisselslag werd naast een vierde plek een regiorecord gezwommen in een tijd van 4.42.85. Daarnaast werd de 200 meter wisselslag op 0.04 seconde boven zijn pr gezwommen.

Sven durfde het aan om de 200 meter vlinderslag te doen. Deze afstand wordt wel als de zwaarste van alle zwemafstanden gezien. In een tijd van 2.16.45 werd het maar liefst 43 jaar (!) oude regiorecord door Sven uit de boeken gezwommen. Het leverde Sven de vierde plaats op. Als derdejaars junior kon Sven met de beste vierdejaars junioren meekomen. Dat biedt perspectief voor volgend jaar!

 

Wytse Broekstra

De laatste weken heeft Wytse (vierdejaars junior) al diverse Nederlandse records verbeterd. Dit weekend tijdens het NJK konden er weer drie Nederlandse records worden genoteerd. Op de eerste dag van het NJK werd verrassend de 400 meter wisselslag gewonnen in een nieuw Nederlands record van 4.31.02. Op de kortere afstand van de wisselslag (200 meter) werd naast de winst tevens een Nederlands record gezwommen. Nu stopte de tijd op 2.06.36. 

Op de rugslag is de laatste maanden veel getraind. Op beide rugslagen (100 en 200 meter) werd een prima tijd gezwommen, 58.63 om 2.05.86, wat een derde en tweede podiumplek opleverde. Op de 100 meter vlinderslag was het doel om de één minuut grens te slechten. Dit lukte met 1.00.98 tijdens het NJK (nog) niet. Het leverde een zesde plaats in de voorronde op.

De schoolslag (100 en 200 meter) is Wytse zijn favoriete slag. Op de 200 meter schoolslag werd met een tijd van 2.17.79 de winst op deze afstand behaald. In de voorronde van de 100 meter schoolslag werd met een tijd van 1.03.14 de snelste tijd gezwommen. In de finale van de 100 meter schoolslag viel alles goed en werd de het Nederlands record aangescherpt tot 1.02.07. Met vier gouden, een zilveren en een bronzen medaille een prima resultaat.

 

Hard trainen beloond

Het vele trainen in Harlingen en Drachten levert de zwemmers van ZV De Vikings veel resultaat op. Op het NJK was Kim Bos, alias The Boss, als zwemtrainer van ZV De Vikings gezamenlijk met OC Drachten-zwemtrainer Henri Koek verantwoordelijk voor de begeleiding. Dit werkte erg goed. Beide zwemtrainers zagen terug op een prima zwemtoernooi van hun pupillen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda