Sport

Silke Huisman traint haar laatste meters in Fries water

Silke Huisman (17), oud-Harlingse en thans woonachtig in Arum, verhuist 1 augustus naar Amsterdam. Silke is voormalig lid van zv de Vikings en ze wemt momenteel bij zv ORCA in Leeuwarden. In Amsterdam zal ze zich aansluiten bij de eliteploeg van bondscoach Mark Faber en Kees Robbertson. 

Silke Huisman.

Een aantal weken geleden werd Silke gebeld door Mark Faber met een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek in het Sloterparkbad te Amsterdam. Tijdens dit gesprek vertelde de bondscoach dat hij de zwemprestaties van Silke al jaren volgt, en onder de indruk te zijn van haar progressie. Hoewel ze het afgelopen jaar minder fanatiek heeft gezwommen om meer tijd te kunnen besteden aan school, ontwikkelt ze zich als een wereldtopper, zo zei bondscoach Faber. Silke zwemt al jarenlang bij de beste zwemsters van Nederland, won inmiddels vele medailles op de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen. En vorig jaar won ze als jeugdzwemster ook goud tijdens het NK senioren op de 200 meter wisselslag. Vorige zomer plaatste Silke zich als enige Nederlandse jeugd-1-zwemster voor het EJK in Rusland. Hier zwom ze met de Nederlandse estafetteploeg twee maal een Nederlands record. 

Silke begon op haar 8e bij zwemvereniging de Vikings in Harlingen. Ze werd opgemerkt door iemand van de organisatie tijdens het schoolzwemkampioenschap dat jaarlijks wordt gehouden in ’t Derde Haad. Met gemak zwom ze zich tussen de wedstrijdzwemsters, zonder een echte goede techniek en training. Silke bleek al op haar 4e het zwemdiploma A en B te hebben en ging zelfs op voor diploma C. Een echte waterrat, zo kun je wel zeggen.

Na groep 8 op obs ’t Wad, koos ze voor het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. En dus was de stap naar zv Orca snel gemaakt. Vrijwel direct werd ze daar opgenomen in het regionaal talententeam van ORCA, van coach Henri Koek. Dar ontwikkelde Silke zich verder tot een groot zwemtalent. Ze verbrak vele Friese records, Nederlandse records en plaatste zich voor de Europese Jeugd Olympische Festival (EYOF) en het Jeugd EK (EJK).

Silke wordt nu opgenomen in het Olympische eliteteam. Dit team bestaat uit een groep zwemmers die op twee plekken in Nederland trainen; Eindhoven en Amsterdam. De groep bestaat uit Senioren-zwemmers (de zogenaamde S-elite) en de Jeugdzwemmers (de S-1 elite). De jongste groep zal worden voorbereid om op het hoogste niveau te kunnen presteren; het EK, het WK en de Olympische Spelen. In het Sloterparkbad van Amsterdam, waar Silke zal gaan trainen, zwemmen ook wereldkampioen Jesse Puts en de Europese kampioenen Arno Kamminga en Kyra Touissant.

Na het gesprek met Robbertsen en Faber, eenmaal terug in de auto naar Friesland, had Silke wel iets om over na te denken. Weg uit huis, alleen op kamers in Amsterdam, met een andere zwemploeg, in een ander zwembad, met andere coaches, weg van ouders en vriendinnen en ook eindexamen doen op een andere school. Ook ouders en broers van Silke moesten dit nieuws even verwerken. Een hele eer, dat wel, en ook het vertrouwen dat de zwembond in haar uitspreekt is fantastisch, maar toch.

Het leven van Silke zal dus vooral bestaan uit trainen, met daar tussendoor school, rusten en slapen. Silke gaat naar een school die is ingesteld op topsportende kinderen en past het schoolschema volledig aan op het sportrooster. Verder is er heel veel begeleiding in Amsterdam rond dit team. Zo zijn er permanent een fysiotherapeut en arts beschikbaar. Er is een sportpsycholoog en een contactpersoon die alles rond de sporter regelt en bewaakt. Maar zelfs met dit team is het een reuzesprong voor een jong mens als Silke.

Na enkele weken bedenktijd en na veel gesprekken met de dierbaren om haar heen, besloot Silke er kortgeleden voor te gaan. Toch spannend en een enorm avontuur. Maar niet onomkeerbaar, zo is het ook. En Amsterdam is vanuit Friesland maar een uurtje rijden.

Silke zal dus 1 augustus vertrekken vanuit Friesland richting de hoofdstad van Nederland. We hopen nog veel van haar te gaan horen. Ze is tenslotte opgegroeid begonnen met zwemmen in Harlingen, en hoewel geboren in het MCL, toch wel een ouwe seun.

|Doorsturen

BuienradarAgenda