Sport

Partuur Sijbrandij windbestendig

Op zondag 11 augustus 2019 kaatsten de dames hoofdklasse van de KNKB op het kaatsterrein van KV Eendracht in Harlingen. De opslagers hadden het moeilijk met de harde wind. In de finale was het partuur van Nynke Sijbrandij het best bestand tegen de druk van de hoge verwachtingen. Het partuur van Ilse Tuinenga werd resoluut aan de zegekar gebonden.

Het winnende partuur vlnr Marrit Zeinstra, Nynke Sijbrandij en Imke van der Leest. (Foto: Henk Hempenius)

Zondag werd de jaarlijkse partij Dames Hoofdklasse vrije formatie gekaatst op een zonnig maar winderig Eendracht. Scheidsrechter Joustra en de ruimschoots aanwezige kenners waren vol lof over de conditie van het veld en de verdere verzorging en organisatie. De categorie van de beste dameskaatsers in het jaar 2019 is verdeeld in twee top-parturen, twee subtop-parturen en vier parturen die redelijk tot nauwelijks in de hoofdklasse thuishoren.

 

In de eerste omloop ging het subtop-partuur van Anne Monfils simpel van de lijst tegen het top-partuur van Ilse Tuininga. Bij het partuur van oud-Kimswerdse Anne Monfils werden te veel onnodige foutjes gemaakt in het tussenspel, waardoor potentiële kansen verloren gingen. Het partuur van Anne Berber Zeinstra overleefde tegen Roelie Kroondijk c.s. waarbij opviel dat het winnende partuur het voornamelijk moest hebben van de al dan niet aanwezige vorm van Martezen Deinum.

 

Ondanks wisselvallig opslaan van Nynke Sijbrandij, won haar top-partuur zonder mankeren van het partuur van Andrea Kroes. Wel moest Marrit Zeinstra nog even overnemen van Nynke, zodat die zich in de luwte kon herpakken.

De parturen zeven en acht van de lijst behoren beide niet tot de top of de subtop en leverden misschien daarom een meer gelijkwaardige strijd. Opslager Tineke Dijkstra sleepte haar partuur erdoor tegen het partuur van collega-opslager Annet de Haan. Tijdens de partij meldde Hendrieke van der Schoot nog even luid en duidelijk aan diva Sjanet dat haar partuur ook recht heeft op een plaatsje in het veld. Manon Scheepstra wist de gemoederen te sussen.

 

Halve finales en verwachte finale

In de halve finale was het klassenverschil tussen het partuur van Ilse Tuininga en het partuur van Anne Berber Zeinstra te groot: 5-1 en 6-2. De andere halve finale leek in het begin een gelijk opgaande strijd te worden, maar Tineke Dijkstra en haar maatjes konden het uiteindelijk helemaal niet redden tegen de dames van het partuur Sijbrandij: 5-2 en 6-2. En zo werd aan het eind van een mooie kaatsdag de finale gekaatst tussen de twee top-parturen van het huidige dameskaatsen: Ilse Tuininga, Sjanet Wijnia en Manon Scheepstra namen het op tegen Nynke Sijbrandij, Imke van der Leest en Marrit Zeinstra. Ilse kwam al snel met 0-3 achteren stond na de nodige enerverende minuten met 2-5 achter. Toen deed zich nog een klassiek geval van ‘hinderen’ voor zodat er nog een eerst kon worden bijgeschreven. Dit was meteen het laatste eerst, want Nynke, Imke en Marrit lieten zich de overwinning niet meer afsnoepen!

 

Marrit Zeinstra officieuze koningin

Bestuurslid Douwe Broersma had nog een probleem bij de prijsuitreiking, omdat hij ineens met een koninginnenmedaille in zijn handen stond, terwijl de partij geen koningin kent. Na enige ruggenspraak werd Marrit Zeinstra degene die deze onverwachte prijs mee naar huis mocht nemen. De fraaie prijzen werden gesponsord door Bouwbedrijf Jelle Bruinsma, de bouwer van Harlingen.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda