Sport

Marcel van der Heide en Eline Ligthart winnaars 1000 meter

Volgens traditie organiseerde de sportmasters-afdeling van zwemvereniging de Vikings in de periode tussen oud en nieuw het 1000 meter-kampioenschap. Dat gebeurde voor het twintigste achtereenvolgende jaar. Niet elk lid kon, om diverse redenen, afgelopen zaterdag aan het kampioenschap meedoen, maar er stonden uiteindelijk 13 heren en 6 dames aan de start.

De afgelopen maanden was er onder leiding van Sipco Bos weer behoorlijk geoefend om de conditie op peil te brengen. Hoewel de trainer af en toe wel eens zijn stem bij bepaalde personen moest verheffen om ze de opgedragen oefeningen te laten voltooien. Maar het gaat niet alleen om de trainingsarbeid om een goede positie te behalen, want de een heeft wat meer talent voor de zwembeweging dan de ander. Het gaat dan ook vooral om het persoonlijke doel dat de sporter zichzelf stelt en hoe hij/zij zich tot de naaste concurrenten verhoudt.

 

Vanaf de start nam Marcel van der Heide met een soepele stijl al gauw afstand van de rest van het veld. Met zijn tijd van 13.25 kwam hij redelijk dicht in de buurt van het clubrecord van Marco Brouwer (13.06). Tjeerd Jukema veroverde met 14.54 de tweede plaats en hij bleef Sander Jilderts, de winnaar van vorig jaar, 11 tellen voor. Daarachter eindigden de Franeker Hanno Zomermaand en de Leeuwarder senior Pier van der Sluis. Gevolgd door Ritske Flootman uit Menaldum, die dezelfde morgen nog de halve marathon in Marrum gelopen had.

Bij de dames kon Eline Ligthart haar titel van vorig jaar prolongeren. Haar tijd was exact dezelfde als die van Tjeerd Jukema, nummer 2 bij de heren. Aafke Jukema versterkte het familiesucces door tweede te worden, gevolgd door de Makkumse Rommie van Ginneken. Iedereen kon verder zonder problemen de kilometer voltooien.

Helaas kon Johannes Hoekstra, de enige die aan alle 19 voorgaande edities had meegedaan, niet aan de start verschijnen. Bij een looptraining was hij begin december door een auto aangereden en de oude ribbenkast was van de botsing nog niet voldoende hersteld.

 

Na de zwemwedstrijd kon de kantine opgezocht worden. Het gezelschap werd uitgebreid met andere sporters, die wel voor hun conditie aan de trainingen meegedaan hadden, maar van deelname aan de wedstrijd hadden afgezien. De leiding was hierbij in goede handen van Rinnie Brandsma. Er was geen tekort aan vochtaanvullende producten en de oliebollen, kaas, worst, haring en diverse soorten zalm deden de fysiek inspannende trainingen al gauw vergeten. Hieronder de door organisator Ritske Flootman opgemaakte uitslag.

 

Uitslag Kampioenschap 1000 m seizoen 2018-2019     

Heren

Marcel van der Heide13:25  pr

Tjeerd Jukema           14:54  pr

Sander Jilderts15:05

Hanno Zomermaand15:35  pr

Pier van der Sluis16:48

Ritske Flootman17:48

Martin Treub            19:27

Albert van der Ven19:39

Jelle Haan              19:59

Jan Kooistra            20:01

Bas de Haas             21:03

Roeland Feenstra21:35  pr

Gerrit van der Ploeg23:30

Dames

Eline Ligthart              14:54  pr

Aafke Jukema             15:25

Rommie van Ginneken 16:31  pr

Janneke Buikhuizen 19:20

Tanja van der Logt  25:21

Angelique Fial              27:21  pr

|Doorsturen

BuienradarAgenda