Sport

Kaatsen onder tropische omstandigheden

Terwijl de meeste mensen zondag verkoeling zochten in zee of langs de Westerzeedijk, vond op het Eendrachtkaatsveld de Riedpolder Partij plaats. Pearke-keatsen (parturen  van één dame en één heer) met de zachte bal.

Winnaars van de Riedpolder Partij. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Er hadden zich twintig parturen aangemeld, die ingedeeld werden in een A- en B-klasse. Door de langdurende droogte was de grasmat keihard. De kaatsers stelden zich hier blijkbaar op in, want er vielen geen blessures. Scheidsrechters waren Tjibbina Postma en Age Tichelaar. Om 10.00 uur kon Jan Nieuwenburg samen met Douwe Broersma het startsein geven.

 

Er waren talrijke spannende partijen, die eindigden op 5-5. Door het warme weer hadden Yvonne Stam en Jouke Reitsma het in de kantine behoorlijk druk en waren de frisdrankjes en bierflesjes bijna niet aan te slepen.

 

Even moest het spel worden stilgelegd, toen halverwege de middag scheidsrechter Age Tichelaar om zonnebrandolie vroeg. Factor 40, liet hij de toegesnelde Jan Nieuwenburg weten. “Set maar ’n paraplu op dien kop”, liet de ex-voorzitter in eerste instantie weten. Maar tien minuten later kwam hij toch met de gevraagde olie.

Waar dat zo snel vandaan kwam was voor iedereen een raadsel. Helaas was het spul zo vloeibaar dat Age zich zodanig insmeerde dat hij een compleet wit hoofd kreeg. Mogelijk was het spul al jaren over datum. “Had die jonge dan oek ’n spiegel voorhouden”, merkten enkele toeschouwers op. Met een duidelijk uitspraak van Age: “Beter een witte, dan een verbrande kop”, ging het spel weer verder.

 

De finale in de A-klasse ging uiteindelijk tussen partuur 7, Marije Miedema/Anne Wind tegen partuur 1 met Anoeska Vlieger/Boudewijn Tulen. Met 5-4 en 6-2 wiste partuur 7 de overwinning te pakken. In de verliezersronde pakte partuur 8 met Nynke Agema/Steven Nesse de eerste prijs.

 

In de B-klasse ging de finale tussen partuur 8 met Stephanie de Vries/Jelte Kroes tegen partuur 1, Esmé Torenbeek/Wesley Schaap. Daarbij was partuur 8 heer en meester. Zij wonnen met 5-1 en 6-2. De verliezersronde werd gewonnen door partuur 6: Shirley Boersma/Justin Haarsma.

 

Nadat Jan Nieuwenburg eerst de familie Alie en Wim Kroon had bedankt voor hun sponsering, en dit benadrukte met een fraai boeket bloemen voor Alie en een fles whisky voor Wim, werden de prijzen bestaande uit klinkende munt uitgereikt aan de winnaars.

 

A-klasse

 1e prijs partuur 7: Marije Miedema/Anne Wind

2e prijs partuur 1: Anoeska Vlieger/Boudewijn Tulen

3e prijs partuur 10: Nancy Boomstra/Theun van der Molen.

Verliezersronde

1e prijs partuur 8: Nynke Agema/Steven Nesse

2e prijs partuur 9: Emma Schram/Tetze Helvrich.

 

B-Klasse

1e prijs partuur 8: Stephanie de Vries/Jelte Kroes

2e prijs partuur 1: Esmé Torenbeek/Wesley Schaap.

Verliezersronde

1e prijs partuur 6: Shirley Boersma/Justin Haarsma

2e prijs partuur 4: Afina Schrik/Gerard Rutten.

|Doorsturen