Voetbal

Jeugdjournaal Zeerobben

De winterstop is dan nu toch echt begonnen voor bijna iedereen. Bijna want JO15-4 moet morgen nog aantreden in Heerenveen tegen Heerenveense Boys. De overige teams speelden afgelopen zaterdag de laatste wedstrijd van de najaarscompetitie of waren al klaar. Tijd dus voor een overzicht van de eerste seizoenshelft.

Het seizoen begon voor een aantal teams al begin augustus. Met name de standaard jeugdteams beginnen vaak al vroeg met trainen ter voorbereiding op de bekercompetitie terwijl de niet-standaardteams die bekercompetitie meer gebruiken als voorbereiding op de competitie. In die bekercompetitie overleefden zowel JO19-1 als JO13-1 de groepsfase maar werden in de eerste knock-out ronde uitgeschakeld. Bij de jongste jeugd bekeren JO10-1, JO9-1 en JO9-2 wel verder. Op 21 september begon dan voor alle teams de competitie. Een competitie die er voor de standaardteams dit seizoen iets anders uitzag. Met ingang van dit seizoen wordt namelijk na de najaarsreeks een nieuwe ‘promotieklasse’ gemaakt door de beste vier of vijf teams (afhankelijk van de leeftijdsgroep) van alle Hoofdklassen aan elkaar te koppelen. In de voorjaarsreeks van 2020 zullen dan de beste teams van District Noord in vijf promotieklassen strijden voor het kampioenschap. De kampioenen promoveren naar de landelijke Divisie. Voor de niet-standaardteams veranderd er weinig. Zij speelden een halve competitie dit najaar en zullen op basis van de eindrangschikking in een nieuwe competitie terecht komen die al op zaterdag 1 februari van start zal gaan.

 

JO19

JO19-1 is uiteindelijk zevende geworden in de hoofdklasse en heeft zich daardoor niet geplaatst voor de promotieklasse. Zij blijven in de hoofdklasse voetballen. JO19-1 speelde op 7 december haar laatste wedstrijd en eindigde uiteindelijk op een keurige vijfde plaats in de 3e klasse.

 

JO17

JO17-1 heeft een goede eerste seizoenshelft achter de rug. De ploeg is als tweede achter Workum geëindigd en plaatste zich daardoor voor de promotieklasse. Voor JO17-2 bleek de 2e klasse toch iets te sterk waardoor ze onderaan eindigde. Na de winterstop meer competitie voor deze jongens. In de 4e klasse is JO17-3 uiteindelijk op een verdienstelijke negende plaats geëindigd en wist nog drie ploegen onder zich te houden. Een echte vriendenploeg. 

 

JO15

Ook JO15-1 plaatste zich voor de promotieklasse door als derde te eindigen in de hoofdklasse. JO15-2 won eens een wedstrijd en verloor er eens één. Daardoor eindigde deze ploeg in de middenmoot op een zesde plaats. JO15-3 haalde er niet elke week uit wat erin zat. Ze speelden vaak niet slecht maar wisten dan toch net niet te winnen. Het leverde uiteindelijk een tiende plaats op. JO15-4 eindigde in een competitie met negen teams op een zesde plaats.   

 

JO13

Ook JO13-1 plaatste zich voor de promotieklasse. Zij eindigde op doelsaldo op een tweede plaats in de hoofdklasse achter FVC. JO13-2 kon dit jaar geen potten breken in de 2e klasse en eindigde op een negende plaats. Datzelfde gold voor JO13-3 dat op de tiende plaats eindigde.

 

JO12

JO12-1 had een lastige eerste seizoenshelft in de 1e klasse en eindigde daarin op een vijfde plaats. JO12-2 had een leuke eerste seizoenshelft waarin eens gewonnen en verloren werd. De ploeg eindigde op een keurige derde plaats. JO12-3 had het zwaar in de 4e klasse en eindigde op de negende plaats. 

 

JO11

JO11-1 heeft het goed gedaan in de hoofdklasse. Het speelde fantastisch wedstrijden waarin dan net niet gewonnen werd maar toch een keurige vierde plaats. Een zware competitie was het voor JO11-2 dat op een negende plaats eindigde en datzelfde gold ook voor JO11-3.

 

JO10, JO9 en JO8

Binnen deze groep komt Zeerobben dit seizoen met tien teams uit. En de uitslagen? Die weten de kinderen vaak wel maar de uitslagen worden niet meer vastgelegd door de KNVB. Volgens de voetbalbond bevinden deze spelers zich nog in de ontwikkelfase waarbij de competitie geen doel maar een middel is dat bijdraagt aan het spelplezier en de individuele ontwikkeling. De kinderen denken daar soms anders over en weten vaak haarfijn de uitslag. Maar Zeerobben volgt de richtlijnen van de KNVB en zal dan ook geen uitslagen weergeven.

 

De meiden van Zeerobben

Bij de meisjesafdeling viel deze eerste seizoenshelft veel te genieten. Goede resultaten maar ook mindere resultaten die dan weer gecompenseerd werden door de hechte vriendschap binnen dat team. JO15-5m was uitgekeken bij de meisjesafdeling en zagen meer uitdaging in de jongenscompetitie en die uitdaging kregen ze en grepen ze ook aan. Ze eindigde op een keurige vijfde plaats en lieten dus zeven ploegen onder zich. De meisjes van MO13-1 hadden het zwaar de eerste competitiehelft. Heel zwaar. Nog maar net op voetballen en dan meteen al op een groot veld valt niet mee. Er werden drie punten behaald maar de uitslagen kon de sfeer binnen het team niet verpesten. Integendeel. Die was en is top. De meiden staan al te popelen om aan de voorjaarscompetitie te beginnen.

 

MO11-1 kampioen

En dan de meisjes van MO11-1. Zij verdienen extra aandacht uiteraard want kampioen wordt je niet zo vaak in je leven. Leidster Julia de Swart is hard bezig geweest om er een hecht team van te smeden en de trainers Martin de Jong en Ruben v.d. Pol zorgden voor de technische bagage. Dat viel uiteindelijk allemaal goed op z’n plaats zo bleek al snel. De eerste wedstrijd op 21 september werd meteen al met 7-0 van Bolsward gewonnen en ook de uitslagen in de weken daarop logen er niet om. 10-0, 11-0, 9-0 waren eerder regel dan uitzondering. De hoogste score dit najaar was een 15-0 overwinning. Er is hard gewerkt door speelsters, leidster en trainers en dat resulteerde uiteindelijk in een verdiend kampioenschap. Er werden tien wedstrijden gespeeld en alle tien werden gewonnen met een doelsaldo van 101 voor en maar 3 tegen. Dan ben je de terechte kampioen. De huldiging op 7 december was er één zoals alleen meiden dat kunnen. Blij, gelukkig en heel vrolijk. De schaal ging dan ook onder groot gejuich de lucht in. De meisjes maken zich nu op voor een volgende stap. Weer op een iets hoger niveau voetballen dus weer iets meer uitdaging.

 

De Waddenrobkes

En ook de Waddenrobkes speelden dit najaar weer hun eigen wedstrijdjes. Maar liefst acht ploegen verschenen er dit najaar aan de start. De trainingen op de woensdagmiddag werden nog beter bezocht maar veel kinderen moeten eerst het zwemdiploma halen alvorens ze op zaterdagochtend kunnen aanschuiven. Na de winterstop zullen zij zich zeker melden. De huldiging op 7 december werd een groots feest met uiteindelijk voor iedereen een medaille en aansluitend meelopen in de line-up van Zeerobben 1. Dat was een geweldige ervaring voor velen. Op 9 januari 2020 beginnen de Waddenrobkes in de zaal aan de wintercompetitie.

 

Het is nu even rust voor iedereen. Alhoewel de kerstzaalvoetbaltoernooien alweer op het punt van beginnen staan. En als dat allemaal achter de rug is zijn er nog een aantal onderlinge zaalvoetbaltoernooien, is er nog een dartstoernooi en staat op 11 januari en 17 januari het wintertoernooi op het programma. Genoeg te doen meteen al in het nieuwe jaar dus. De jeugdafdeling maakt zich op voor een mooie tweede seizoenshelft maar wenst u eerst fijne feestdagen en een mooi en sportief 2020 toe. 

|Doorsturen

BuienradarAgenda