HMHC Heren toont veerkracht tegen koploper

Zondag stond de thuiswedstrijd tegen Steenwijk op het programma voor de Heren van HMHC. Nadat er vorige week in Assen de strijd om de derde plek werd verloren zijn de mannen van Harlingen vrijwel zeker van de vierde plaats en is de derde plek zo goed als uit zicht. Desondanks waren de spelers gebrand op een goed resultaat. Steenwijk, wat eerste staat in de competitie, verspeelde eerder dit seizoen al een keer punten aan de Westerzeedijk, maar speelde desondanks nog voor het kampioenschap. Dan moest er wel gewonnen worden aan de Westerzeedijk.

Steenwijk begon goed aan de wedstrijd en haalde al vroeg een strafcorner. Mede dankzij heldhaftig keeperswerk van Remmert van Koppen die de één na de andere rebound tegenhield wist Harlingen deze nog te overleven, maar kort daarna was het wel raak. Steenwijk mocht zomaar doorlopen en verschalkte de keeper, 1-0. Harlingen kon er sporadisch uitkomen en kwam gevaarlijk in de cirkel en kreeg twee strafcorners welke beide gered konden worden door de keeper van Steenwijk. Langzaam kreeg Harlingen meer grip op de wedstrijd, maar toch was het Steenwijk die de 2-0 scoorde. Na een miscommunicatie tussen verdediger en keeper kon de spits met de bal er vandoor en simpel raak schieten.

In het tweede kwart kwamen de Harlingers sterk uit de startblokken. Mede doordat er agressiever druk werd gezet werden er meer kansen gecreëerd. Al vroeg in het kwart was het Igle van der Meulen die vrij werd gespeeld op de helft van Steenwijk en door kon stomen richting de cirkel, daar wist hij Vincent Stevensz te bereiken die de bal kundig voorbij de keeper wist te prikken. Harlingen werd beter en kreeg weer een strafcorner. Deze werd middels een goede variant tussen Vincent Stevensz en Onno Onnes raak geschoten en de stand was weer gelijk.

Na de rust ging Harlingen door waarmee ze voor rust geëindigd waren. Steenwijk werd onder druk gezet en er werden kansen gecreëerd. Vincent Stevensz werd weggestuurd en werd in een 1 tegen 1 met de keeper naar de grond gewerkt, de bal rolde nog wel de goal in, maar de scheidsrechter had al gefloten voor een strafbal. Dit is normaal gesproken een zekerheidje met Sjoerd Nieuwland, maar voor het eerst in vier seizoenen zagen zijn teamgenoten hem een strafbal missen. Ondanks deze tegenslag lieten de mannen zich niet van de wijs brengen. Na goed druk zetten van de thuisploeg wist Andries Nieuwland de bal te onderscheppen en Onno Onnes in de cirkel te bereiken, deze schoot met zijn tweede goal van de middag Harlingen eindelijk op voorsprong.

In het laatste kwart ging het spel op en neer. Steenwijk probeerde zich terug te knokken en kreeg meerdere strafcorners maar deze gingen mede door uitstekend werk van de verdedigers er niet in. De wedstrijd werd chaotisch en vloog op en neer. Met kunst en vliegwerk werden er aan beide kanten de kansen verijdeld, maar ondanks de belangen en het fanatisme bleven beiden teams hockeyen. Dit zorgde voor een spannend einde van de wedstrijd, waar vijf minuten voor tijd Jens Kappert de 4-2 kon maken. Vincent Stevensz wist met een strakke backhandslag het 14-jarig talent bij de tweede paal te bereiken waar hij kon binnen tikken. Een alles of niets offensief van Steenwijk in de laatste minuten resulteerde in niets en dus bleven de 3 punten aan de Westerzeedijk.

Door het gelijke spel van Assen is theoretisch gezien de derde plek nog mogelijk voor de mannen van coach Alex Nieuwland, maar dan moeten de laatste twee wedstrijden wel gewonnen worden. 29 mei speelt HMHC Heren thuis tegen Hardenberg en op 12 juni is de laatste wedstrijd tegen koploper Dash in Hoogezand.