Fc Harlingen verliest ruim van Irnsum

Er is een groot verschil tussen de uit- en thuiswedstrijden van de fc Harlingen. Thuis vliegt men erin, men knokt voor elke bal en uit is men veel te bedeesd en is er te veel ontzag voor de tegenstander. De wedstrijd uit bij Irnsum is daar een voorbeeld van.

Siefko Jager in duel met de spits van Irnsum.

Fc Harlingen heeft verloren van het Irnsum-systeem; lange ballen op de snelle spitsen, fysiek erin en spits Julius Huistra weet er wel raad mee. De Harlingers kregen geen grip op dit spel en kwamen zelf af en toe aan voetballen toe, maar dan ging het veelal mis met de eindpass. Elke aanval van Irnsum, vooral voor de rust werd omgezet in een doelpunt. Bij fc Harlingen ontbrak een belangrijke kracht, achterin of op het middenveld: Patrick van der Waard was afwezig en zonder de anderen tekort te doen; met Patrick erbij is de ploeg sterker.

De wedstrijd was nog maar twee minuten oud of er werd al gescoord door de thuisploeg, er werd slecht verdedigd en Mark Bloem scoorde eenvoudig de 1-0. Direct hierna kreeg fc Harlingen een geweldige kans om de gelijkmaker te scoren, helaas ging de bal over. In de 8e minuut was het alweer raak. Slecht verdedigen in de achterhoede stelde Hylke Fennema in staat vanaf de rechterkant met een mooi schot te scoren. De Harlingers keken elkaar wat verdwaasd aan, maar het leed was al geleden.

Wat men ook probeerde, telkens waren de spelers te laat in de duels of ze gingen er niet stevig genoeg in. Irnsum kon haar geliefde spelletje spelen en fc Harlingen wist de toch niet zo zekere achterhoede van Irnsum niet onder druk te zetten. Zou dat wel gelukt zijn, dan was er een andere uitslag gekomen. Sven Dijkstra probeerde het met een afstandschot, ging naast. In de 33e minuut kwam het tijdperk Julius Huistra, hij was sneller dan zijn tegenstander en na een mooie een-twee scoorde hij de 3-0. Uit een afgeslagen vrije trap van fc Harlingen schakelde Irnsum razend snel om, een lange trap op Julius en hij passeerde simpel de verdediging en scoorde in de 44e minuut de 4-0.

Toch zou Aziz in deze wedstrijd ook zijn doelpuntje meepikken, aangespeeld in de ruimte door Nick van der Kooi, passeerde hij zijn tegenstander en de keeper, in de 45e minuut werd het dus 4-1 . Dat was het laatste feit in de eerste helft.

In de rust werd Arjan Outhuyse, te veel onzichtbaar deze middag, vervangen door Niels Vlottes. Net als in de eerste helft waren de Harlingers niet bij de les. Het was wederom Julius Huistra die een lange pass oppikte en bijna ongehinderd in de 48e minuut de 5- 1 maakte. Een vrije trap van Nick werd overgekopt. Er lukte vanmiddag erg weinig. De voorwaartsen werden niet bereikt en in het duel bleef Irnsum de bovenliggende partij. Na een uur werden Yasin en Nick gewisseld. Hun vervangers waren Yorick Ypma en Jesse Mulder. Ook zij konden de gewenste verandering niet brengen. Irnsum kreeg minder kansen, de Harlinger verdedigers kregen wat meer grip. In de 70e minuut kreeg fc Harlingen een vrije trap op ongeveer 30 meter van het doel. Remko Zandberg plaatste zich achter de bal en schoot prachtig in. Met een uiterste inspanning tikte de doelman van Irnsum de bal over tot corner. In de 72e minuut kwam er weer een lange bal op de Irnsummer spits, hij liep Bas Helfferich -  toch niet de langzaamste - eruit en Huistra scoorde zijn vierde en voor Irnsum het zesde doelpunt. Yorick kreeg een paar kansjes, maar schoot te gehaast. Opnieuw dus een uit-nederlaag met grote cijfers.

Opstelling fc Harlingen: Egbert-Jan Panbakker, Frank Claasz Coockson, Sven Dijkstra, Siefko Jager, Bas Helfferich, Martin van Andel, Arjan Outhuyse (Niels Vlottes ),Yasin Faggouss (Jesse Mulder), Aziz Yousef, Nick van der Kooi (Yorick Ypma) Remko Zandberg.