Sport

Damclub Excelsior

Na een dampauze van drie weken kwam de damclub op 9 januari weer bij elkaar. Uiteraard vooral om te dammen, maar eerst wilden ze de periode september tot en met december evalueren om te bepalen hoe ze verder gaan. De club beleefde in het begin van het seizoen een valse start door ziekte, late vakantieperikelen en een opzegging waardoor de geplande structuur al snel moesten loslaten. Daarna speelden ze uitsluitend voor de rapidcompetitie (over verschillende avonden verspreid) in combinatie met sneldam-avonden, met per avond een uitslag. De club heeft afgelopen dinsdag besloten deze opzet tot aan het einde van het seizoen (eind april) te handhaven. 

Afgelopen dinsdag ‘kozen’ ze voor sneldammen (de snelste variant) vanwege het oneven aantal aanwezigen (5), dus vijf rondes, waarvan ieder er vier speelt. De avondscore kon dus variëren van 0 (alles verliezen) tot 8 (alles winnen). 

 

Uitslag:

1. Jan Stelwagen   8 punten 

2. Elle van Keimpema       4 punten

3. Klaas Rodenburg          3 punten 

3. Klaas van Keimpema     3 punten

5. Marco Bekema 2 punten 

 

Enkele opmerkingen over (situaties in) partijen:

Jan speelde zijn eerste partijen tegen de gebroeders van Keimpema. Al vlak na de opening kon Jan tegen Klaas een variant van de “Haarlemmer” (een bekende combinatie die schijfwinst oplevert) toepassen. Toen Klaas niet echt de tijd nam om een en ander te herstellen moest hij al snel 2 punten inleveren. Elle begon duidelijk beter, maar deelde uiteindelijk het lot van zijn broer. 

Een blik op de partij van Elle tegen Klaas Rodenburg leerde dat Klaas wel op winst stond, maar dat zijn tijd bijna op was. Met nog 18 seconden op de klok miste Klaas niet alleen de winst, maar was remise evenmin haalbaar. Kortom: Elle won, niet op het bord maar op de klok. 

In de partij van Klaas Rodenburg tegen Jan nam Jan al vroeg de hekstelling in. Het kan tijdrovend zijn om hieruit bevrijd te raken. Omdat deze avond de tijd de grootste tegenstander van Klaas was betekende de ontstane positie nadeel voor hem. Jan maakte al snel schijfwinst en won korte tijd later de partij. 

Ook Marco komt regelmatig tijd te kort. Het kwam tweemaal voor dat hij door een goed doordachte actie in het voordeel kwam, dan wel een dreiging tijdig afwendde: korte tijd later deed een te snelle zet dat effect weer teniet. 

 

Volgende week hopen we op vijf spelers, dus dan waarschijnlijk opnieuw een sneldamavond.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda