Sport

Damclub Excelsior

Op Sinterklaasavond verschenen er vijf spelers, dus opnieuw een sneldamavond met een rustronde. Ditmaal werden de hersenen gevoed met gemengde pepernoten, na afloop kregen ze bovendien nog een chocoladeletter mee. 

Spelers zijn vaak niet blij met een rustronde, maar opnieuw bleek die bitter nodig gezien de grillige uitslagen. Die geven niet altijd een representatief beeld van de speelsterkte zoals die wordt gezien bij de officiële lange partijen alsmede voorheen tegen andere clubs. Alleen Johan Beuker is een soort natuurconstante: hij incasseert bij elke damvariant bijna altijd hoogstens 1 verliespunt (remise). 

 

De uitslag: (maximum 8 punten = 4 maal winst)

1. Johan 7 punten

2/3/4. Klaas van Keimpema            4

Marco Bekema    4 

Jan Stelwagen      4

5. Klaas Rodenburg          1

 

Vergeleken met vorige week vallen de verschillen meteen op: Klaas Rodenburg stond vorige week bovenaan met 7 punten, de andere Klaas en Marco bezetten toen de laatste beide plaatsen met gemiddeld 1 punt. Hoe anders was het deze keer. 

 

Bij sneldammen heeft de schrijver van deze verslagen nauwelijks de gelegenheid om tijdens het spelen onder tijdsdruk bij andere partijen te kijken. Daarom is ook geen volledig commentaar mogelijk, bij lange partijen - hoogstens drie op één avond – is dat beter haalbaar.

 

Commentaar op enkele partijen:

Klaas Rodenburg gebruikt in het middenspel vaak veel tijd, meestal met goed resultaat. Ditmaal maakte hij in tijdnood een vergissing tegen Jan die daardoor onverdiend 2 punten opstreek. Jan daarentegen neemt vaak te weinig tijd waar Klaas van Keimpema op zijn beurt weer van profiteerde: hij kwam op enkele schijven voorsprong. Jan had niets te verliezen en bood daarom remise aan dat enigszins verrassend werd geaccepteerd. Een derde onverdiende punt, zo leek het. Marco had tegen Jan lang een redelijke stand. Toen Jan kon combineren met als gevolg schijfwinst ontstond er een door beide spelers niet voorziene winstgevende combinatiemogelijkheid voor Marco die meteen benut werd. Misschien een beetje pech voor Jan, maar wel een compensatie van de eerdere ‘geluks-punten’. 

 

Nog twee weken spelen in 2023 als er tenminste steeds vier spelers aanwezig zijn. Daarna een soort Kerstpauze, waarna we op 9 januari weer verder gaan te beginnen met een vergadering.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda