Casco Montage/VVH verliest in extremis in eigen huis

Het eerste herenteam van VVH Harlingen begint de laatste weken steeds beter te spelen en dit levert mooi wat punten op in de strijd om in de tweede divisie te blijven. Afgelopen weekend kwam Madjoe uit Enkhuizen op bezoek en dit bleek een zeer taaie tegenstander. Ondanks dat VVH bij vlagen erg goed speelde, moest het de overwinning aan de bezoekers laten.

In set één begon Jeroen Meijer voor het eerst dit seizoen in de basis op de spelverdeling positie. Helaas functioneerde de rest van het team niet zoals het moest, want het regende passfouten bij VVH, waardoor hij weinig kon klaarspelen als spelverdeler. De eerste set was zodoende een prooi voor de Enkhuizenaren en ook in set twee (waarin Koen Sikkema en Ewout Schat weer hun opwachting maakten in de Harlinger ploeg) was het Madjoe die de winst pakte.

In set drie was VVH beter bij de les. De servedruk (van met name Ewout Schat en Meindert Paul Kwast) ging omhoog en aanvallend werden meer punten gescoord, doordat libero Hedzer Wiersma nagenoeg foutloos de passing verzorgde. Een groot minpunt wat genoemd moet worden, was het optreden van de eerste scheidsrechter. Dat deze integer en oprecht floot (geen partij voortrok) was geen punt van discussie. Hij maakte echter zoveel onjuiste beslissingen dat het ertoe leidde dat iedere 3 á 4 punt één van de twee teams bij de scheidsrechter stond om te klagen. Meerdere touchéballen en netfouten werden over het hoofd gezien en wanneer een bal in de buurt van een zij- of achterlijn kwam, kreeg het team die het hardste juichte het punt. VVH bleek in set drie iets beter met dit randgebeuren om te gaan, want met een harde aanval van Marnik Agema werd de derde set gewonnen (28-26).

Set vier speelde VVH vervolgens een nagenoeg perfecte set, al werden er op einde nog wat te veel onnodige foutjes gemaakt. Ewout spel verdeelde erg nauwkeurig en zette zijn aanvallers hiermee dikwijls voor een één mans blokkering en één keer zelfs een “nul blok.” De set werd een eenvoudige prooi voor Harlingen (25-15) waardoor een vijfsetter werd afgedwongen.

In deze vijfde set was Harlingen echter niet scherp. Wederom maakte de scheidsrechter enkele fouten waardoor VVH gefrustreerd werd en dikwijls nog een punt verprutste. Een voorsprong (11-8) werd mede hierdoor weggegeven en op 11-13 werd na een in de blokkering geslagen bal uit frustratie tegen het dak geslagen. Het gevolg was dat de bal lek was, maar dit had VVH pas door toen Reinier Kwast op 12-14 serveren moest. Toen het fluitsignaal klonk, riep deze naar de scheidsrechter dat de bal lek was. Toen de scheids hier niet op reageerde, sloeg hij toch maar snel op, maar de lekke bal haalde amper het net. 12-15, dus de wedstrijd was afgelopen. VVH kon praten wat het wou, maar de scheidsrechter wou niet een dubbel fout geven vanwege overmacht, want Reinier “had dat eenmaal niet moeten serveren.” Een door scheidsrechterlijke dwalingen gedomineerde wedstrijd, kwam zodoende op een wel erg toepasselijke wijze ten einde.

Een 2-3 nederlaag was dus het resultaat voor de ploeg van trainer Yke van der Wal. Dat de overwinning niet over de streep werd getrokken, was voor “De Skûtsjeboys” uiteraard teleurstellend, maar toch was de ploeg best trots naderhand. Na een 0-2 achterstand in sets, vertoonde de Harlinger ploeg veerkracht en vechtlust en werd de stand gelijkgetrokken. Als VVH dit stukje energie en overtuiging ook in de komende wedstrijden weet op te brengen, is er een goede kans op het pakken van punten. Komend weekend mag de ploeg het opnemen tegen promovendus SVI in Zwolle.