Nieuws

Zwemvesten voor Gambia

Bestuurslid en stuurvrouw Lia Pieterse van srv Okke Hel ontving dinsdagavond een zwemvest uit handen van Rudy Westra van het bedrijf ‘Bij Rinus Offshore’. Het was een symbolische overhandiging van 80 zwemvesten, deels gesponsord door Rudy Westra. De zwemvesten gaan naar Gambia, om toerisme en de economie te steunen.

Rudy Westra overhandigt een zwemvest aan Lia Pieterse. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Lia Pieterse is twee jaar in Gambia aan het werk geweest en keerde begin deze maand terug. Ze is verpleegkundige en werkte in het Lamin Health Center als vrijwilliger. Het ziekenhuis ligt dicht bij de Gambia (rivier), een populaire plek waar veel toeristen komen en ze met bootjes de rivier op gaan. 

Door corona bleven de toeristen weg en verdiende men geen cent. Er werd een plan gemaakt om de lokale bevolking hiervoor te interesseren, om tochtjes met de bootjes te maken. Echter regelmatig verdrinken er jonge mensen omdat ze geen zwemles krijgen en er geen zwemvesten beschikbaar zijn. Hierdoor durven ze niet in de bootjes te stappen.

Om aan zwemvesten te komen deed Lia van alles om aan geld te komen. Ze zocht publiciteit, gaf EHBO- en reanimatiecursussen en zorgde voor een verbanddoos. “Ik belde Marcel Touwslager, onze voorzitter van Okke Hel, of er misschien een crowdfundactie kon worden gehouden voor enkele zwemvesten”, vertelt Lia. “Daar werd door de vereniging direct op gereageerd en in no-time was er een aardig bedrag. Tot mijn stomme verbazing vertelde Marcel dat er maar liefst 80 zwemvesten konden worden aangeschaft. Geweldig! Ik ben de roeiers dan ook heel dankbaar. Mede hierdoor kunnen levens van jonge mensen gered worden”, aldus Lia. De zwemvesten worden per zeecontainer naar Gambia vervoerd. Een goede collega van Lia uit het ziekenhuis ontfermt zich er over en zorgt voor de verdere afhandeling.

|Doorsturen

BuienradarAgenda